Цвијановићева у Телерингу: БиХ нико не схвата озбиљно

03.10.2019 Актуелно

 

Први, веза коју СДС има са СДА, други страх од странаца – та два разлога предсједница Републике Српске наводи као повод опозицији за релативизацију састанка лидера парламентарних странака у Српској са руководством Србије и одбијање идеје изласка из Савјета министара.

– Они уопште то не смију да ураде. Одемо на састанак сви заједно и онда неко изађе и умјесто да каже „причали смо о важним темама“, као што и јесмо, ми слушамо друго… Каква оружја, какве игрице, каква тражења, какви ратови? Какве глупости ми правимо од нечега што је важан политички састанак? Не смију да изађу из власти због странаца – истакла је она.

Састанак са руководством Србије био је квалитетан истиче предсједница. Говорећи о евентуалној штети која је узрокована чињеницом да готово годину дана од избора, власт на заједничком нивоу није успостављена, Цвијановићева истиче да се она огледа једино у лошем имиџу.

– Са БиХ је проблем што нас нико не узима за озбиљно. Жалим случај, али тако је. Можете многе ствари да посложите на основу онога што чујете тамо, јер се са тим људима прича озбиљније него што се овдје прича. Шта ћете овдје прочитати, с ким? Да подијелите неку велику геополитичку причу – с ким? – пита Цвијановићева.

Због непостојања власти на бх. нивоу, каже, у Српској нису касниле ни плате ни пензије, а једина средства која недостају јесу она намијењена пројектима. Прича о европском путу, истиче, почела је да се злоупотребљава, јер је свима јасно да једино она држи БиХ на окупу. Ипак каже, земља може да опстане али на систему једнакоправности. Иако је договор о формирању власти постигнут, представници СДА савјетовани су да то не чине, тврди предсједница Српске.

– Оно у чему гријеши Сарајево је то што се воде причом „само ви то упорно тражите па ће они пристати“. Друга крунски важна а погрешна процјена је та што мисле да СНСД умире од жеље да уђе у власт. СНСД сматра да треба у складу са изборним резултатима да уђе у власт, али то не значи пошто пото и да прихвата услове које поставља Бакир Изетбеговић. Ко је он? – наглашава Цвијановићева.

Коментаришући декларацију СДА, предсједница Српске је истакла да онај који би да мијења Дејтон, мора да зна да су у том случају све опције отворене.

Говорећи о економским показатељима, истакла је да су они у корист Српске која није имала исту полазну тачку са Федерацијом, с обзиром да је у послијератним годинама добијала свега два одсто донација међународне заједнице. Упркос томе, каже, обезбијеђена је стабилност исплате плата и пензија чак и уз чињеницу да је Српска исплаћивала пензије за 40 хиљада пензионера који су је зарадили у Федерацији.

– Дошли смо, дакле, до неког мјесечног издвајања око шест до седам милиона у вријеме кад сам ја била премијер. Када то помножите са 12 мјесеци испада да је скоро цијела једна мјесечна пензија која је потребна за исплату у Републици Српској на мјесечном нивоу, нешто што ми годишње потражујемо од ФБиХ. То значи – да смо имали те паре од ФБиХ наши пензионери су могли да имају 13. пензију – навела је Цвијановићева.

Цвијановићева истиче и да Република Српска и Федерација треба да функционишу на принципу здраве конкуренције. Предсједница Српске је коментарисала и спекулације о све лошијим односима са Милорадом Додиком. Таква писања медија назвала је бесмислицама, уз опаску да с Додиком функционише као тим.

Архива