Цвијановић: Трудимо се да сви имају приступ здравственом осигурању

19.10.2019 Актуелно

Цвијановићева је рекла новинарима у Бањалуци да се у том сектору „вуку неки стари дугови“.

– Да ли ће се држава у неком моменту опредијелити за отпис одређених ствари и претходних дуговања или за неки други модел, то остаје да се дефинише – рекла је Цвијановићева и поручила да је Српска на том плану опредијељена да захтијева текућу редовност.

Она је оцијенила да је здравство „озбиљно скупа ствар“, али да се држава труди да обезбиједи здравствено осигурање и за незапослене.

– Трудимо се да сви имају приступ том осигурању. Дакле, ово је систем много другачији од западног, јер се тамо плаћају здравствени пакети и у складу са тим можете имати одређене услуге. Овдје имате сваку здравствену услугу коју реално не можете у пуном смислу да наплатите – рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да ће у здравству увијек бити проблема када је ријеч о измиривању обавеза. „Биће их док год имамо ту хуманију димензију у овом сектору и широк приступ у здравственој заштити, а то је и наше опредијељење“, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, јавна предузећа, попут „Шума“ и „Електропривреде“ у бољој су у ситуацији од здравствених установа када је ријеч о финансијама.

– Имају приходе друге врсте, могу да зараде. На примјер, с друге стране, свугдје у Европи и региону имате неисплативост Жељезница, гдје је путнички превоз увијек под знаком питања и никада није био рентабилан. Превоз терета зависи од развијености индустрије и привреде. Не очекујем тамо супер резултате, али очекујем да број радника буде сразмјеран потребама и да те фирме не носе терет обавеза које нису нужне… И онда ћете имати бољи пословни резултат – рекла је Цвијановићева.

Она је навела да не треба „закључавати“ јавна предузећа која су важна за привредни и друштвени живот Српске, све док имају шансу да раде.

-То су послодавци који збирно запошљавају око 20.000 радника. Нема закључавања, проводе се одређене мјере у тим предузећима и она су дужна да извршавају своје обавезе и буду финансијски дисциплинована – рекла је Цвијановићева.

Она је навела да и у „Шумама“ треба да се уведе ред и дисциплина.

– Тај ресурс мора бити исплатив за државу, буџет и друштво и имамо очекивања од оних који њиме управљавају да раде свој посао и да тамо буду ред и дисциплина. Влада као власник тих фирми, које имају потенцијал, захтијева да оне буду уредне, функционишу, да од њих има дивиденду и узима профит у корист цијелог друштва, пензионера, плата буџетских корисника… – рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је сагласна да у тим фирмама треба мијењати и позивати на одговорност људе док не дођу они који ће пословати позитивно.

Цвијановићева је поновила да је обавеза свих послодаваца у јавном и приватном сектору да извршавају своје обавезе према држави јер ситуација у фондовима социјалне сигурности зависи од прикупљених средстава.

– Та средства зависе од тога колико су они способни да извршавају своје обавезе и битка за редовно и законско извршавање уплата у фондове се води на више поља. Такође, те уплате и у приватном сектору морају одговарати стварној плати коју неко добија, а не да неко буде лажно пријављен на нижи износ, а битно му је то онда када буде одлазио у пензију – рекла је Цвијановићева.

Архива