Цвијановић: Правнички дани прилика за размјену мишљења, искуства и знања

03.10.2019 Актуелно

– Број истакнутих правних стручњака који присуствују овогодишњем скупу, као и чињеница да је током сесија предвиђено да се, у оквиру опште теме ‘Изградња и функционисање правног система’, разматра шест различитих правних области, упућују на то да ће и овогодишњи скуп бити обиљежен динамичном стручном расправом, те да ће бити прилика за размјену искустава, али и стицање нових знања – истакла је Цвијановићева на отварању савјетовања „Октобарски правнички дани“.

Она је нагласила да се значај „Октобарских правничких дана“ огледа и у непосредној афирмацији саме правне науке и изразила увјерење да земље региона у том контексту не заостају за номинално развијенијим свијетом којем, у погледу уређености и стандарда живота у цјелини, сви теже.

Говорећи из перспективе предсједника Републике Српске, као некога чија је, како је рекла, једна од уставних функција управо да обезбјеђује и манифестује политичко, правно, али и институционално јединство Српске, као јединственог и недјељивог правног ентитета, Цвијановићева је нагласила да је Република Српска заједница темељена на праву, са свим неопходним уставним прерогативима који сачињавају елементе њеног правног идентитета.

– У основи тог правног идентитета Републике Српске јесте њен уставни акт донесен још 28. фебруара 1992. године, али и Устав БиХ као Анекс 4 Дејтонског мировног споразума. На основу уставног акта из 1992. године, који је у накнадним временима претрпио одређене измјене, обезбијеђено је правно, политичко и институционално функционасање Републике Српске кроз све ове године које нису биле ни мало лаке, управо супротно – истакла је Цвијановићева.

Подсјетивши да је Република Српска прошла много изазова, да је била изложена различитим притисцима и насртајима, Цвијановићева је навела да су управо то њено правно утемељење и изграђеност представљали најснажније средство њене одбране, одбране њених институција, надлежности и субјективитета.

– Било би наивно вјеровати да су изазови по Републику Српску окончани, те је стога и потреба за јачањем правних инструмената који су јој на располагању, као и правних знања уопште, још израженија. Као предсједник, могу рећи да сам поносна што смо, у готово немогућим околностима, успјели обезбиједити пуну институционалну, политичку и финансијску стабилност Републике Српске – нагласила је Цвијановићева.

У обраћању на 16. савјетовању „Октобарски правнички дани“, који су почели данас у Бањалуци, предсједник Републике је навела да не треба бити лажно скроман и занемарити чињеницу да је Српска данас једина у потпуности функционална и самоодржива цјелина у БиХ.

Они који покушавају да оспоре Републику Српску и кључне елементе њеног идентитета, навела је Цвијановићева, треба да имају на уму да је Српска више него способна и капацитирана да се свим расположивим правним, али и политичким средствима брани.

– Републику Српску градимо као модерну заједницу која се темељи на праву, као демократско друштво у којем ће права и слободе, индивидуалног или колективног карактера, бити у потпуности заштићени. За све младе правно-политичке заједнице, а Република Српска то јесте, од превасходног значаја је изградња кохерентног правног система, али и ефикасног, хијерархијски устројеног правног поретка у којем ће дефинисана права и обавезе бити искључиви оквир понашања и дјеловања како институција, тако и правних и физичких лица – истакла је предсједник Републике.

Она је додала да изградња кохерентног правног система и ефикасног правног поретка није једноставан задатак, узимајући у обзир не тако давне историјске турбуленције на овим просторима и крах друштвено-политичког система, с једне стране, те прилично интензивне, али не увијек и најпрецизније дефинисане интеграцијске процесе којима су сви у региону захваћени, с друге стране.

Цвијановићева је оцијенила да ће стога улога правне струке у овом подухвату бити од пресудног значаја.

Она је навела да као предсједник Републике поздравља сваку иницијативу, догађај и манифестацију, који имају циљ афирмацију правне науке, стручно усавршавање младих правника и, генерално, развој научних сазнања у правној науци.

– У то име, желим да се захвалим Удружењу правника, правним факултетима универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, Адвокатској и Нотарској комори, Центру за едукацију судија и тужилаца Републике Српске, као и свима осталима који су директно и индиректно учествовали у организацији овог значајног догађаја – рекла је Цвијановићева, пожељевши свим учесницима конструктиван дијалог, те успјешан и срећан рад.

У Бањалуци је данас почело 16. савјетовање „Октобарски правнички дани“ на којем ће бити изложено 89 реферата 111 истакнутих стручњака из свих области права.

 

Архива