Цвијановић: На европском путу не може бити високог представника

03.10.2019 Актуелно

 

Она је истакла да је задовољна ако високи представник у БиХ Валентин Инцко каже да су прошла времена наметања рјешења.

– Увијек сам говорила да у оваквом уређењу и систему нема мјеста за високог представаника, јер је вријеме интервенционизма давно иза нас – рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да је неодговорна политика која долази из политичког Сарајева навикла да има подршку високог представника за политички циљ који постави.

– Овдје су контрапроцеси трајали годинама, а као резултат имамо размажено Сарајево. Какав је озбиљан саговорник који потпише споразум, а онда након 15 минута каже да не вриједи и измисли неки услов да би било отежано спровођење онога што је потписано – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су процес формирања власти на нивоу БиХ блокирали неодговорна политика политичког Сарајева, а не Српска и њени изборни побједници.

– Република Српска је дала допринос у процесу формирања власти на нивоу БиХ, њени представници су учествовали у разговорима, а заговарамо концепт да изборни побједници морају вршити власт. БиХ није изборна јединица за било коју функцију и ниво власти, него се власт саставља на основу изборних резултата из двије изборне јединице Српске и Федерације БиХ – навела је Цвијановићева.

Она је поновила да у БиХ не постоји сагласност о Годишњем националном програму за пут ка НАТО-у и упитала зашто се онда то питање поставља као услов за формирање власти.

– Ако је овдје ријеч о политици условљавања онда ћемо и ми додати још неке услове за које знам да неће бити сагласности – истакла је Цвијановићева.

Архива