Ко је Бакир Изетбеговић да условљава и бира?

03.10.2019 Актуелно

Цвијановићева, која је и потпредсједница СНСД-а, истакла је да ова странка сматра да власт на нивоу БиХ мора да буде формирана у складу са изборним резултатима, али да не пристаје на условљавања.

– СНСД је ушао у преговоре о формирању власти, Милорад Додик је као лидер странке, разговарао, изабрали смо свог кандидата – Зорана Тегелтију за мјесто предједавајућег које припада Србима. Њихова игранка то опструише, постављају услове јер су тако савјетовани, воде се причом „само ви то упорно тражите па ће они пристати“. Гријеше с тим. Исто тако, погрешно мисле да СНСД умире од жеље да уђе у власт – навела је она.

Цвијановићева пита ко је Бакир Изетбеговић да би одређивао ко из Републике Српске треба да уђе у власт.

– Да ли он одређује вољу грађана Српске, да ли он одређује ко ће му бити партнер? То је урадио једном, али сад је та политика огољена и ми то не прихватамо – поручује она.

Цвијановићева наводи да Изетбеговић жели да изабере оне који немају изборни легитимитет, јер му одговара недостатак координације имеђу бх. нивоа и Републике Српске.

– Те координације нема, али нас то не омета јер развијамо Републику. У Српској не касне плате и пензије… Има само један реалан проблем – ратификација међународних споразума на основу договорених финансијских аранжмана са међународним финансијским институцијама. Када бисмо то пребацили на Републику Српску и када би ратификацију вршила НСРС, зашто би нам био потребан бх. ниво? – истиче предсједница Српске.

Када је ријеч о евентуалној штети која је узрокована чињеницом да готово годину дана од избора, власт на заједничком нивоу није успостављена, Цвијановићева истиче да се она огледа једино у лошем имиџу.

– Грађани трпе због неформирања власти, јер се тиме шаља лоша слика о земљи. Такође, блокирају се средства за одређене пројекте, али оперативно нам Савјет министара и треба јер то нису средства за свакодневни живот који се несметано одвија – рекла је она и додала да због непостојања власти на бх нивоу, у Српској нису касниле ни плате ни пензије.

Цвијановићева сматра и да је прича о европском путу БиХ почела је да се злоупотребљава, јер је свима јасно да једино она држи БиХ на окупу.

Коментаришући декларацију СДА, предсједница Српске је истакла да онај који би да мијења Дејтон, мора да зна да су у том случају све опције отворене. Такође, сматра да је међународна заједница требало јасно да осуди и санкционишу овакав потез СДА.

Архива