Захвалност Вучићу за однос према Републици Српској

20.09.2019 Актуелно

Додик је истакао да политички представници Републике Српске из власти и опозиције долазе на сутрашњи састанак у Београд, након Декларације СДА, да разговарају и информишу Вучића, а не да Србија доноси било какву одлуку.

– Мислим да тај консултативни формат треба одржати да се разговара. Овај пут смо код Вучића, можда ће он једног дана доћи код нас да причамо – рекао је Додик за РТС.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, рекао је да ће обавијестити Вучића да је СНСД предложио да веома хитно буду донесене измјене Кривичног закона Републике Српске, којима ће се увести кривично дјело непоштивања ставова парламента, Владе и предсједника Српске.

– Ако се иде у заједничке институције БиХ, а бирани сте у Српској, то значи да ће моћи да се воде кривични поступци због непоштовања тих ставова – истакао је Додик.

Он је рекао да захваљује Вучићу за сутрашњи састанак у Београду, условно речено и власти и опозиције из Српске, и носилаца највиших функција у Српској, с намјером да се информишу о ставу Србије.

Додик је подсјетио да је Србија потписала Дејтонски споразум у своје и у име Републике Српске, те додао да је у БиХ евидентно кршење Дејтонског споразума од оних који би требало да га бране, односно високих представника.

Он је подсјетио на наментута бонска овлашења у тешком тренутку за Србе, истичући да је на основу тих овлашења направљено много неправног посла у БиХ, донесено много закона који нису у складу са Уставом, као што је о Савјету министара, а Републици Српској су отете надлежности које Српска жели сада да врати.

– Ако нам не врате те надлежности и ако не желите да причате о томе како да се то поправи, онда ми морамо да размишљамо о свом статусу. Али, код нас има неких који мисле да је њихов сав статус да са муслиманима сједе у заједничким институцијама, које им дају неку позицију, а не борба за Републику Српску – рекао је Додик.

Коментаришући чињеницу да на састанак са Вучићем долазе представници и владајућих и опозиционих странака из Републике Српске, Додик је рекао да је то прилика да власт и опозиција у Српској разговарају.

Архива