Влада ће помоћи завршетак позоришта, дворане и трга у И. Н. Сарајеву

02.09.2019 Актуелно

 

– Свјесни смо чињенице да за неке објекте није завршена финансијска конструкција, прије свега за позориште и спортску дворану, док је за Трг Републике Србије ситуација другачија, јер постоји процјена да ће дозначена средства бити довољна – рекао је Вишковић након обиласка ових градилишта.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске ће преузети обавезу да реализује ове пројекте и у наредном периоду наћи начина да се они приведу намјени, поготово што је евидентна лоша медијска презентација о томе да нешто што је започето још 2000. године, ни до данас није завршено.

Вишковић је изразио наду да ће најскорије грађанима Источног Сарајева на располагању бити ова три значајна објекта и сви њихови садржаји.

Премијер Српске није желио да шире коментарише статус будућег позоришта, истичући да ће се о томе разговарати на највишем републичком нивоу и у надлежним институцијама Републике Српске.

– Предсједник Владе не доноси сам одлуке, него Влада Републике Српске и о томе ћемо се изјашњавати када се то питање нађе на дневном реду. Да ли ће то бити институција Народног позоришта Републике Српске у Источном Сарајеву или јавна установа за културу од републичког значаја, остаје да се види – рекао је Вишковић.

Вишковић се данас у Источно Новом Сарајеву састао са начелником ове општине Љубишом Ћосићем.

У општину Источно Ново Сарајево од 2006. године до данас, по различитим основама, уложено је око 131 милион КМ, док је око 32 милиона КМ пласирано кроз кредите Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

За завршетак радова на изградњи зграде позоришта издвојено је два милиона КМ, из клириншких средстава обезбијеђена су два милиона КМ за изградњу спортске дворане, а из донаторских средстава Србије око два милиона за изградњу Трга Републике Србије у Источном Новом Сарајеву.

Архива