Вишковић: Палмеров ангажман на Балкану за Српску не значи ништа

02.09.2019 Актуелно

– Ништа нам не значи. Ко год био задужен – ништа. Знамо став Америке према овим теренима и мислим да на то не треба трошити превише ни времена ни енергије. Ми треба да радимо своје послове, а они нека раде своје – рекао је Вишковић новинарима.

Одговарајући на питања у вези са реконструкцијом Владе Републике Српске, па чак и наводном његовом смјеном, он је поручио да ако неко мисли да то треба, онда је и он за.

– Препустите предсједнику Владе да води Владу и да размишља о реконструкцији. Биће реконструкције, а ко, када и колико о томе се одлучује на другом мјесту – рекао је премијер Српске.

Вишковић је изразио задовољство радом актуелног сазива Владе Републике Српске, али је истакао да се увијек може и боље и више и да је то његов животни мото.

Он је нагласио да је захваљујући раду Владе Републике Српске изједначен ниво просјечне плате у Републици Српској са просјечном платом у Федерацији БиХ /ФБиХ/, истакавши да су то конкретни резултати рада и активности његовог кабинета.

– Ако неко мисли да Влада треба да одговара што је мало већа температура него што јесте или пада снијег или киша, онда Боже мој – рекао је Вишковић, истичући да њега првенствено интересују рад, ред и дисциплина.

Што се тиче реконструкције, предсједник Владе је рекао да ће о томе сам одлучивати.

Вишковић је потврдио да би Република Српска ишла бржим темпом напријед да није било блокада на нивоу институција БиХ, а посебно је нагласио чињеницу да ФБиХ у овом моменту „закида“ Републику Српску за око 50 милиона КМ на име поврата ПДВ-а и акциза.

– Ми ћемо им то некада сигурно наплатити и то са каматама. То нам сада дође као неки вид штедње, мада би итекако већ сада, у погледу инвестиција, имали шта да радимо са тим новцем јер имамо готове пројекте за реализацију – навео је премијер Српске.

Али, истиче он, то је БиХ и живимо у таквим околностима гдје постоји и блокада инвестиција и у „Електропреносу БиХ“, које износе скоро 200 милиона КМ.

– То што раде сигурно не води јединству и изградњи БиХ, него је само разграђује – поручио је Вишковић.

Према његовим ријечима, Република Српска пуно више улаже труда и енергије за дејтонску БиХ, а сви они који се куну у Дејтон раде против БиХ.

– На том путу желим им сву срећу – поручио је Вишковић.

Он је потврдио да ће 25 милиона евра које је издвојила Србија за Републику Српску бити директна подршка буџету и да то на неки начин представља компензацију за средства које је блокирала ФБиХ.

Према његовим ријечима, та средства ће бити употријебљена за конкретне пројекте у локалним заједницама у Републици Српској.

Архива