Ковачевић: СДС руши српско јединство да би се оправдао својим менторима

23.09.2019 Актуелно

– Како другачије протумачити то да /предсједник СДС-а/ Мирко Шаровић покушава да их изједначи и да направи паралелу између декларације СДА, која у потпуности негира Републику Српску и у којој се наводи да сви треба да говоримо `босански језик` који је дио јединственог идентитета БиХ, са документима СНСД-а у којима је још од његовог оснивања 1996. године Српска увијек на првом мјесту и који се увијек и обавезно позивају на Дејтонски споразум и права и надлежности које смо тим споразумом добили – рекао је Ковачевић.

Он је истакао да бивши предсједник СДС-а Вукота Говедарица препричава детаље са састанка у Београду којем није ни присуствовао.

– Разумијем да је он /Говедарица/ фрустриран човјек због чињенице да /предсједник СНСД-а/ Милорад Додик побјеђује на свим изборима од када се Говедарица почео и престао бавити политиком, али му то не даје за право да на овако ригидан начин говори о Републици Српској и српским правима, те декларацију СДА назива безвриједном, сматрајући да се уопште са њом не треба бавити – нагласио је Ковачевић.

Он је оцијенио срамном изјаву Говедарице да Додик и СНСД реагују на овако страшну и скандалозну политичку декларацију СДА само због тога да би се дочепали фотеља у Савјету министара.

– Толики њихов страх од напуштања фотеља које ни на који начин нису заслужили с обзиром на то да су изгубили изборе 2014. године, а да су и посљедње под вођством Говедарице изгубили никад убједљивије је потпуно сраман – каже Ковачевић.

Он је поновио да на позицијама у Савјету министара треба да буду изборни побједници из Српске.

– Али то у овом случају није приоритет. Ми смо СДС-у понудили опцију да они напусте Савјет министара, а да ми не уђемо само да би се показала јасна и јединствена политика Српске која на најдиректнији начин указује да је СДА фактор нестабилности који константно и упорно ради на рушењу Дејтонског споразума и дејтонске БиХ са намјером да дође до нестанка Републике Српске. Ми из СНСД-а то никада нећемо допустити, а они из СДС-а нека бирају страну. За сада нам се чини да су на погрешној – нагласио је Ковачевић.

Архива