У овој години више од 30 милиона КМ за запошљавање

17.09.2019 Актуелно

– Цијенимо да ова мјера даје резултате и сигурно је да ћемо у наредном периоду настојати да је финансијски проширимо и обухватимо што више младих, јер желимо да зауставимо њихов одлазак из Републике Српске – рекао је Вишковић у Народној скупштини, одговарајући на питања посланика које се односило на подстицаје Владе Српске за запошљавање.

Он је истакао да је значајна и реализација стартап програма запошљавања за младе за шта је обезбијеђено 7,5 милиона КМ, од чега је милион евра од Владе Србије.

– Завршен је и конкурс за други квартал ове године за шта је превиђено четири милиона КМ за програм запошљавања младих до 35 година – додао је Вишковић и подсјетио да је у прошлој години запослено 1.200 лица, а у овој у првом кварталу њих 750.

Говорећи о мјерама пронаталитетне политике, Вишковић је рекао да се једна односи и на измјене и допуне Закона о дјечијој заштити, којима је прописано да од 1. јануара 2020. године накнаде за породиље у бруто износу буду враћане послодавцима.

– Није било поштено да пронаталитетна политика буде на терету послодавцима. Ове године смо имали поврат од 70 одсто и од 1. јануара идемо са бруто повратом послодавцима – рекао је Вишковић.

Он је рекао да се новим Законом о дјечијој заштити уводи и категорија корисника одређеног права, што се односи на дјецу са посебним потребама јер је уведена накнада за његоватеља.

Архива