Шпирић: Нема рјешења ако исто виђење БиХ имају муџахедини и актуелни политичари

10.09.2019 Актуелно

Оцијенивши да у БиХ постоји концепт шеријатске државе у којој се бришу демократски пронципи и моћ се концентрише у једном човјеку и партији, Шпирић је за Н1 објаснио да се коалиција око СДА формирала на савазу против политичких представника Срба и Хрвата те да се методама уцјена спречава формирање власти и напретка БиХ.

– Наравно да јединица одреда „Ел муџахид“ није ратовала за Бошњаке да би подразумијевала учешће Срба и Хрвата у власти. Ваљда су они тада видјели неку другу државу. Само је питање да ли се њихово виђење подударило са садашњим политичким структурама. Ако јесте ми смо у већем проблему него што се мисли. Ако нису нека кажу да нису – рекао је Шпирић, који је и потпредсједник СНСД-а.

На питање зашто шеријатску државу и муџахедине помиње у актуелном тренутку, Шпирић је рекао да хоће да отворено говори о „нашој земљии ако је наша“, док је за Сарајево рекао да га он доживљава својим, али не и Сарајево њега.

Шпирић је нагласио да је изузетно лош положај Срба у Федерацији БиХ и да их скоро и нема у овом ентитету.

– Већ имате шале и вицеве на рачун Срба па кажу да је ЛГБТ заједница у бољем положају од Срба у Грахову и Дрвару – додао је Шпирић и подсјетио да 25 година од Дејтона није попуњен клуб Срба у Дому народа федералног Парламента.

– У Републици Српској Хрвати и Бошњаци имају сва права загарантована Уставом и попуњени су њихови клубови народа – рекао је Шпирић.

Он је додао да не постоји искрена жеља да се формира власт на ниову БиХ јер је коалиција окупљена око СДА формирана као савез против предсједника СНСД-а Милорада Додика и лидера ХДЗ-а Драгана Човића.

– Ако је створен савез против побједника у Републици Српској и код хрватског народа, ја напросто не видим рјешења. Ваљда је логично да се формира савез који ће да сарађује, рјешава проблеме и тражи компромис, али се у Сарајеву то не жели – изјавио је Шпирић.

Он сматра да је проблем што се с предсједником СНСД-а Милорадом Додиком не разговара него се жели приказати да је пораз Додика успјех за БиХ.

Шпирић је нагласио да је СНСД ушао у страначке разговоре без било каквог условљавања и да је власт могла бити формирана још у јануару.

Говорећи о АНП-у, Шпирић је оцијенио да је нељудски да се ултиматум о усвајању тог плана поставља власти која још није изабрана, а да постојећа власт не жели да се тај исти проблем ријеши и остаје у власти.

– У изјави коју су потписали страначки лидери пише да ће се поштивати закон и Устав, али нигдје не пише да ће неко некоме издиктирати како мора писати у неком документу – истакао је Шпирић.

Он је закључио да је легитимно право Народне скупштине Републике Српске да расправља о имплементацији изборних резултата те да је, према његовом мишљењу, сазрело вријеме да се народни посланици о томе изјасне.

Шпирић је поручио да сви они који мисле да ће рјешење за БиХ стићи извана нису у праву, јер је једини успјех за БиХ могуће постићи унутрашњим договором.

Архива