Кошарац: Будући политички кораци у складу са Уставом и законом

03.09.2019 Вијести

– Када је ријеч о Републици Српској, мјесто за одлучивање су њене институције. Ако се не имплементира споразум, очекујем да ће политички врх Републике Српске сјести и дефинисати будућу трасу. Видјећемо шта ће закључити Народна скупштина – рекао је Кошарац.

Кошарац сматра да још има доста времена да се формира Савјет министара, напомињући да ће се представници СНСД-а у заједничким институцијама понашати онако како то од њих буду захтијевале институције Српске.

– Постоје структуре окупљене око СДА које су негирале закон о Савјету министара. Ми смо имали прилику да одмах по конституисању Представничког дома уђемо у избор кандидата за предсједавајућег, а касније и самог Савјета министара. Видљиво је да постоје неки услови који нигдје не пишу, а који су поизвод нечије маште – нагласио је Кошарац.

Кошарац је додао да је требало поздравити споразум лидера СНСД-а Милорада Додика, ХДЗ-а Драгана Човића и СДА Бакира Изетбеговића о принципима за формирање Савјета министара јер је у питању базичан документ око кога се требало окупити и у наредном мандату креирати одређене политике за БиХ.

Он је додао да Годишњи национални план /АНП/ не може бити услов за конституисање органа власти, те да је веома важно изборним побједницима код сва три конститутивна народа у БиХ омогућити да саставе власт на заједничком нивоу.

– АНП није обавеза, то је једно кретање. Ми смо више пута јасно рекли да смо за сарадњу са НАТО-ом. Имамо резолуцију Народне скупштине о војној неутралности, имамо веома јасно наше кретање када је у питању НАТО и ми се не стидимо да кажемо да нисмо за те интеграције – истакао је Кошарац.

Коментаришући најаву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће, уколико до 5. септембра не буде именован кандидат за предсједавајућег Савјета министара, у Народној скупштини Републике Српске покренути процедуру повлачења сагласности за оснивање Оружаних снага, Управе за индиректно опорезивање и Суда и Тужилаштва на нивоу БиХ, Кошарац је рекао да се те институције не спомињу у Уставу БиХ.

– Гдје пише у Уставу да су Оружане снаге надлежност БиХ? Ако нас неко прозива за непоштивање закона и Устава, врло је енергичан и јасан одговор. У Уставу Републике Српске пише – Војска Републике Српске, као и Суд и Тужилаштво Српске. У Уставу БиХ нема Оружаних снага, нема Суда и Тужилаштва – истакао је Кошарац.

Он је нагласио да је Закон о одбрани БиХ 2005. године донесен у Народној скупштини Републиике Српске и Скупштина је дала сагласност, истичући да је то једна од ријетких надлежности која је са нивоа Српске пренесена у складу са Уставом.

– Ја не спорим да је СНСД учествовао у томе, као што је учествовао ПДП и СДС, тако је дошло до реформе одбране, али од тада је прошло 15 година и ми имамо право да имамо свој политички став и другачије мишљење – рекао је Кошарац за ТВ „Н1“.

Он је потврдио да постоје структуре које би вољеле да се власт у БиХ формира без СНСД-а, али да би се тиме негирала изборна воља грађана Републике Српске.

– Имали смо такви ситуацију 2014. године када су странци изабрали тадашњи Савез за промјене, а и тада су били изборни губитници. Ми нисмо оптерећени нашим учешћем у Савјету министара, али се не може толерисати ако неко негира уставни капацитет Српске и њено политичко представљање – каже Кошарац, који је предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ.

Кошарац је рекао да је свјестан актуелних демографских проблема, али да је увјерен да се актуелна власт у Републици Српској бави тим питањем.

Кошарац је рекао да је било разговора са Додиком и другим из СНСД-а о њему као будућем министру спољне трговине и економских односа у Савјету министара, али да ништа није дефинитивно закључено.

Он истиче да је министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић био један од министара који је највише негирао институције Републике Српске, те да би сигурно био бољи министар од њега, јер поштује институције Српске.

– Када министар из Републике Српске каже да неће поштовати одлуке Српске, то је поражавајуће. Најбоље је питати људе у Републици Српској шта мисле о Шаровићу закључио је Кошарац.

Архива