Кретање ка НАТО и АНП – политичка игра Сарајева

24.09.2019 Актуелно

– Мислим да је у политичком Сарајеву то била погрешна процјена. Они су ту прецијенили став СНСД-а о уласку у власт. СНСД не мора по сваку цијену ући у власт у Сарајеву – изјавила је Цвијановићева.

Према њеном мишљењу, тај услов је ексклузивно креиран за СНСД зато што су партије у политичком Сарајеву, превасходно СДА, схватиле да се не може баш тако лако доћи до комбинаторике са неким другим партијама.

– То је креирано као услов који би могао дугорочно да држи воду политичком Сарајеву да се смањи простор СНСД-у да уђе у власт – појаснила је Цвијановићева која је потпредсједник СНСД-а.

Она сматра да би било боље да се нека питања распетљају на нивоу БиХ, али да то нипошто не значи да је то приоритет приоритета СНСД-у да уђе у власт.

– Није нам стало да улазимо у власт гдје не можемо да имамо нормално партнерство да све може да функционише боље. Нажалост, у БиХ не функционишу ствари добро – изјавила је Цвијановићева за БХ радио један.

Предсједница Српске сматра да је све у вези са формирањем власти у БиХ требало да поприми рационалнији приступ, да се уђе у формирање власти, те да се онда разговара о свим темама, укључујући и АНП и да се види на који се начин може изаћи у сусрет свима, а да се испуне одређени циљеви који подразумијевају стварање претпоставки за безбједнији амбијент.

– Питањима која су проблематична или гдје нема подршке свих бавимо се на посебан начин, уз много умијећа и добре воље. Овдје нема много умијећа, јер кад блокирате процес на тај начин онда је то бесмислено и показује да баш немате неку политичку вјештину или свијест шта то може да произведе – наглашава Цвијановићева.

Она је упозорила да, што се дуже задржава тренутна „залеђена структура“ која је неинвентивна, некредибилна, без ауторитета, без праве снаге, добија се тотално залеђено стање у којем не може да се пошаље ниједна позитивна порука, нити уради било шта позитивно.

– Овдје је суштина да постоје два приступа. Наш приступ је да покажемо да увијек треба да управљате процесима или користите елементе које имате на располагању да бисте управљали процесом и обезбиједили неку корист. У Сарајеву је деструктиван приступ да покажете да ништа не функционише да би то неко промијенио – навела је Цвијановићева.

Према њеном мишљењу, нема више планетарне пажње за БиХ.

– Неки прецјењују како ће неко тамо сјести и направити унитарну земљу, неку републику и да је довољно да неко каже да је то тако. То се неће десити. Интерес за БиХ везан је преко појединаца, који им је каријерни интерес јер им је то подручје ближе него неко друго да се тиме баве – појаснила је Цвијановићева.

Она је упитала да ли је проблематизовање имена Републике Српске, које се опет најављује из политичког Сарајева, најважније политичко питање за Бошњаке који доминантно гласају за СДА и да ли је то суштина њиховог запослења, дигиталних учионица, мостова.

Према њеним ријечима, испред конзулата страних земаља у Бањалуци више је људи из федералних подручја него из Републике Српске који желе да иду у иностранство.

– Ствари које се тичу идентитета, које представљају неку важност за сваки од народа који овдје живе не треба дирати, али треба да разговарамо како да унаприједимо одређена питања и поправимо ситуације и да побољшамо своје односе – рекла је Цвијановићева.

Говорећи о недавном састанку представника странака власти и опозиције у Лакташима, она је истакла да тај састанак нема никакву посебну тежину, али да су се сагласили да дјелују заједно по питањима од стратешке важности за Републику Српску, што сматра природним дјеловањем.

– Не постоји политички опонент са којим не могу да размијеним мишљење да се види да ли има бар нешто заједничко. Са сваким могу да разговарам када мислим да је нешто стратешки важно. Нисмо то сви препознали – каже Цвијановићева.

Архива