Радмановић: Рјешење у договору кључних политичких фактора

04.09.2019 Актуелно

Радмановић је рекао како се нада да ће до краја године бити формиран Савјет министара који ће саставити изборни побједници у оквиру три конститутивна народа у БиХ.

Он је за Алтернативну телевизију рекао да је рјешење у спровођењу онога што су потписала тројица лидера политичких партија у Споразуму о формирању заједничке власти на нивоу БиХ.

– Усвајање годишњег националног плана /АНП/ не смије бити услов за формирање Савјета министара – истакао је Радмановић, који је и потпредсједник СНСД-а.

Поводом чињенице да 5. септембра истиче рок који су дали потписници Споразума да се уђе у процес избора новог Савјета министара, Радмановић је рекао да Споразум није „мртво слово на папиру“.

– Тачно је да истиче рок, али након његовог истека не значи да престаје важити договор 5. септембра, још ће се разговарати о овоме на бази Споразума за који сматрам да је добар и на бази њега може се направити Савјет министара и радити даље. Уколико би се то отезало, морали бисмо предузети одређене мјере које су из врха СНСД-а најављене – додао је Радмановић.

Он је навео да не вјерује да ће бити нових разговора тројице политичких лидера у БиХ прије 5. септембра.

– Проблеми су се манифестовали кроз одбијање друга два члана Предсједништва /Жељка Комшића и Шефика Џаферовића/ да гласају за Зорана Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара прије АНП-а чиме су поставили услов којег нема у Споразуму и који је непотребан – појаснио је Радмановић.

Он је оцијенио да ће тренутно стање потрајати један период, као и да ће у наредна два мјесеца остати овај Савјет министара, наводећи да је тешко предвидјети шта ће даље бити.

– Посљедице блокаде заједничких институција БиХ већ се виде, криза стварно постоји и може бити све гора – истакао је Радмановић.

Он је, говорећи о могућности одржавања ванредних избора, рекао да би СНСД у овом моменту, годину дана након парламентарних избора, добио још више гласова него што је добио у октобру прошле године.

– Можда бисмо и дошли до ситуације у парламенту БиХ, да ми сами из СНСД-а са нашим коалиционим партнерима имамо 10 посланика који показују да се не само у Дому народа, већ и у Представничком дому, не може ништа без нас – поручио је Радмановић.

Према његовим ријечима, СНСД је најбоља политичка партија у Републици Српској и најбоље заступа интересе грађана.

Он је навео да су све кључне одлуке које се односе на НАТО доносене када су на власти у Српској и БиХ били СДС и ПДП.

– Не осјећам одговорност јер све што сам радио, радио сам у складу са законом и по налогу парламента. То није био лични став, већ налог парламента Републике Српске и закона на нивоу БиХ – нагласио је Радмановић.

Радмановић је рекао да је предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавом да је „хрватски народ сразмјерно броју становника највише допринио антифашистичкој борби у Европи“, показала да ништа не зна о прошлости, истичући да је та изјава нетачна.

– Она се овдје предизборно удвара разним екипама. Она је у проблему унутар своје земље јер иде у Блајбург, подржава један број злочинаца из претходних ратова, а онда каже да су они антифашисти – оцијенио је Радмановић.

Архива