Посебна сједница у припреми, декларација СДА није суштинска тачка

24.09.2019 Актуелно

Цвијановићева је истакла да и у позицији и опозицији у Републици Српској нема воље, нити опредјељења да се БиХ враћа у неко устројство које је постојало раније прије рата.

– Постоји апсолутно опредјељење у Републици Српској да нема ‘републике БиХ’, једног предсједника, регија које прелазе ентитетске границе, једног главног града… Зашто би се губило вријеме на нешто за шта не постоји политичка воља – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, декларација СДА је додатно закомпликовала и отежала политичко разумијевање и битисање у БиХ, у којој већ постоје несређени рачуни.

– Умјесто да сједимо и сређујемо те рачуне у финансијском, економском смислу, умјесто да видимо како два ентитета могу да реализују неки заједнички пројекат или како да побољшамо комуникацију између различитих нивоа власти, ми се бавимо темама ко коме жели да укине индентитет, ко атакује на кога, ко не може да прихвати реалност – рекла је Цвијановићева за БХ радио један.

Говорећи о недавном састанку званичника из Републике Српске са предсједником Србије Александром Вучићем за који је директан повод било усвајање декларације СДА, Цвијановићева је рекла да је он био конструктиван и добродошао за све учеснике.

– Мислим да је сасвим нормално да сједимо и анализирамо ситуацију, иако по правилу увијек имамо негативна реаговања из другог дијела БиХ кад год имате инволвираност Србије у било шта – нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да се на то не треба освртати ако су сви на линији да је потребно обезбиједити мир и стабилност, не само у БиХ, него у цијелом региону, јер је тад сарадња пожељна.

– Не би био проблем да се исто тако разговара у било ком формату и са другим државама у региону, са Хрватском што да не – додала је Цвијановићева, наводећи да је састанак у Београду са Вучићем био прилика да се, осим о декларацији, разговара и о економским и социјалним темама.

Цвијановићева је подсјетила да, због блокаде у формирању власти, скоро годину дана након избора нису формирани Савјет министара и Влада Федерације БиХ.

– Ми смо у Републици Српској негодовали из више разлога, прије свега јер је нормално да кад имате изборе да ћете спровести изборне резултате и добити нове институције које ће почети да раде свој посао – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Влади Федерације БиХ недостаје кредибилитет нове, док на нивоу БиХ постоји вишегодишње шепање.

– Сад имате нешто што се назива техничким мандатом, мада ја то уопште не зовем мандатом, јер претходно имате пола тог мандата који је функционисао без парламентарне већине. Уз све то имамо и додатни однос према партијама из Републике Српске које неоправдано сједе у Савјету министара, у том назови техничком мандату, и не могу ништа да ураде за грађане, могу само да причају – рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да не жели да се бавим нечим за шта не постоји никаква сагласност, већ стварима у којима треба да се направи напредак.

– Народна скупштина требало би да се бави многим стварима, између осталог да анализирамо како су постављене одређене надлежности – да ли су нам неке надлежности које су пренесена на ниво БиХ дале боље, јефтиније и функционалније друштво или је то све мање функционално са непостигнутим циљем јединства и кохезије и неког унутрашњег ‘љепила’ које треба да постоји у друштву, да ли нам је омогућило да се боље разумијемо и да имамо бољи систем за наше грађане. То је та нека главна димензија – навела је Цвијановићева.

Она је најавила да ће Република Српска понудити партнерство ФБиХ како би се ушло у процес озбиљних разговора о свим питањима, о томе шта је важно да се заједно уради у будућности, да се среде несређени финансијски односи, с тим да нико никог не треба да оштети ни финансијски, ни политички.

– Као премијерка Српске имала сам веома добру сарадњу са федералном Владом и много тога смо ријешили. Вољела бих, када је ријеч о неким стратешким стварима, да смо имали снаге, не као конкуренција, него као партнери да причамо и о ефектима одређених реформи које су раније проведене, а што треба да буде на дневном реду Народне скупштине – рекла је Цвијановићева.

Она сматра да у сарајевским политичким структурама увијек постоји неко страшно очекивање да ће странци све рећи шта треба да се ради.

– За мене је то ненормално, јер то показује дефицит БиХ и способности да се доносе решења, да се креирају пројекти и све што се у свијету очекује, али да неко намеће рјешења није логика – напоменула је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Репубика Српска има другу логику – да треба сарађивати са странцима у свему што треба да побољша и економску и социјалну ситуацију. „Али да очекујемо да ће неко радити наш посао, а нас бирали грађани – то нема никакве логике“, оцијенила је Цвијановићева.

Она је навела и примјер правосуђа БиХ које је претрпјело неколико реформи, а на крају све су испале накарадне.

– Присуство страних судија у било каквој правосудној институцији показује немоћ државе да се бави сама собом и то показује да је БиХ недовршена држава, да није функционална, да није способна да се бави многим стварима из разних разлога – констатовала је предсједница Републике Српске.

Архива