Новић: На дјелу тихи државни удар

06.09.2019 Актуелно

 

– Није државни удар само када војска изађе на улице. Ово је много опаснији сценарио, да легалност избора буде потпуно маргинализована, а изборни побједници у српском корпусу гурнути у страну, да би се направили пораженима у политичком обрачуну у Сарајеву. То је незабиљежено – напомиње Новић.

Он упозорава да послије истека рока од мјесец дана који су лидери СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ себи дали за формирање власти, БиХ иде у правцу који нико не жели.

Новић је за Глас Српске рекао да АНП није кључ за формирање власти, него изговор да се власт не формира и да СНСД и Милорад Додик не буду у власти.

Према његовим ријечима, такав незаконити документ упућен је Савјету министара, а српски министри су га оспорили јер није усвојен на надлежној комисији и не може бити разматран.

– Још трагичније је да се тај незаконити документ нашао у Предсједништву БиХ, односно у рукама предсједавајућег Жељка Комшића и сада се третира као услов за формирање власти у БиХ. У свакој цивилизованој земљи, а очигледно да БиХ то није, то би било предмет истраге – каже Новић.

Он истиче да је потребно подсјетити предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића и њему сличне да су 2014. године изабрали поражене након избора.

– Они су се, упркос томе, сукобљавали у парламенту БиХ и једни другима правили смицалице. Комшић се јавно хвалисао неколико пута и упоређивао са Стјепаном Месићем, тврдећи да је „Месић срушио Југославију, а он Милорада Додика“ да не уђе у власт. Ако је то тријумфална побједа, онда је јасно колико су кратковиди и да не разликују побједу од пораза – навео је Новић.

Говорећи о најави да би Народна скупштина Републике Српске могла затражити враћање надлежности које су пренесене на ниво БиХ, Новић је истакао да је СНСД моћна политичка странка са много способних људи која вуче мудре потезе, те да није хазардерска партија и неће ући у парламент Српске са неким приједлозима који могу изазвати тешке поремећаје у безбједносном смислу.

Када је ријеч о најави из СДА да би са СДС-ом и ПДП-ом могли да формирају власт на нивоу БиХ без СНСД-а, Новић је навео „да би они то већ реализовали да су могли“, те нагласио да је свима, па и међународним факторима јасно да нема власти без СНСД-а.

Новић каже и да полицијске агенције, без обзира на то колико жељеле да се иде напријед, у безбједносном смислу најбоље осјећају поремећај на политичком плану.

Он је напоменуо да су посебан сегмент који ће утицати на безбједност мигранти и да ће „нас мигрантска криза тек ударити по глави јер је нико не анализира најмање годину дана“.

 

Архива