Голић: Одлучно не одлагању радиоактивног отпада на Трговској гори

27.09.2019 Актуелно

Обраћајући се окупљенима Голићева је рекла да је ово питање које се тиче, не само становника овог града, него свих грађана Републике Српске и БиХ, ма гдје живјели.

– Не желимо радиоактивни отпад свега неколико метара од природног бисера ријеке Уне, наших кућа, пашњака, пчелињака. И то Хрватска веома добро зна – истакла је Голићева.

Голићева је напоменула да се ни за тренутак не смије изгубити из вида да се на Трговској гори предвиђа изградња складишта које ће прерасти у одлагалиште, а касније можда и у центар одлагања радиоактивног отпада.

– Да ли ће Хрватска тада бити у обавези да прими по билатералним споразумима нуклеарни отпад других држава – упитала је Голићева.

Она наводи да је апсурд то што је Хрватска одбила приједлог да се тај отпад одлаже на локалитету Врбина у Словенији, јер се та локација налази уз ријеку Саву, па би се могао загадити водозахват из којег се снабдијева Загреб.

– Желим да се наше гласно не чује у Хрватској, посебно јер су остала само три дана до састанка представника Хрватске и Словеније на којем ће бити одлучено гдје ће Хрватска одлагати свој дио отпада из Нуклеарне електране „Кршко“ – рекла је Голићева.

Она је нагласила да Српска од свог става неће одустати и неће дозволи да њена будућност и будућност дјеце буде угрожена.

Голићева је рекла да није задовољна радом заједничких институција БиХ када је ријеч о настојању да се спријечи одлагање нуклеарног отпада ма Трговској гори, подсјетивши да ресорно министарство од априла 2015. године шаље дописе министарствима тражећи већи ангажман и јачи притисак на Хрватску.

– Ово питање је интензивирано у Сарајеву тек када је тамо као српски члан Предсједништва БиХ дошао Милорад Додик који је на првој сједници Предсједништва ставио ово питање на дневни ред – навела је Голићева.

Она је изразила захвалност Додику који је, како је навела, експресно реаговао и одлучно затражио од Хрватске да изузме Трговску гору као мјесто за одлагање нуклеарног отпада.

Голићева је подсјетила да је Влада Републике Српске прије двије седмице донијела одлуку о проглашењу Парка природе „Уна“ и на тај начин заштитила то подручје општна Крупа на Уни, Нови Град, Костајница и Козарска Дубица.

Она је позвала начелнике ових општина да преузму заштиту природе Српске и тако званично обиљеже Парк природе „Уна“ и да заједно кажу не јер се Уном и животима не тргује.

Голићева је поручила да ће Република Српска формирати правни тим у вези са овом проблематиком, али да се нада да ће дипломатија урадити своје и да ће у разговорима са властима Хрватске овај проблем бити ријешен.

Она вјерује да ће власти Хрватске одустати од намјере за одлагањем радиоактивног отпада на Трговској гори јер је то у интересу екологије, мира и суживота грађана на овим просторима.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Српске Денис Шулић поручио је да су се грађани окупили на тргу у великом броју да јасно кажу не нуклеарном отпаду и уништавању ријеке Уне.

Он је позвао власти Хрватске да одустану од намјере да одлажу нуклеарни отпад на Трговској гори.

Архива