Дејтон се не може мијењати без сагласности два ентитета и три народа

12.09.2019 Актуелно

 

Коментаришући изјаву специјалног америчког изасланика за Балкан Метјуа Палмера да је Дејтонски споразум подложан измјенама, Додик је истакао да су промјене овог споразума регулисане и да је апсолутно кршење међународног права то што су радили претходни високи представници, подржани претходном америчком политиком, а то је да су рушили Дејтонски споразум.

– Они једноставно из навике покушавају да задрже такву врсту приче. Мислим да судбина БиХ зависи од тога да ли ћемо се вратити на изворни текст споразума или ће он до краја бити девалвиран напорима који долазе са стране – рекао је Додик за Глас Српске.

На питање да ли Народна скупштина Републике Српске може ратификовати Дејтонски споразум, како то тврде неки правници и политиколози, Додик је одговорио потврдно.

– Народна скупштина представља Републику Српску. Српска је страна потписница свих анекса Дејтонског споразума, па према томе и Анекса четири који се зове Устав БиХ. Народна скупштина је та која има право да, не само прихвати, него и да мијења Дејтонски споразум и само је то мјесто гдје у име Српске може бити обезбијеђена одлука и политичка воља за било шта о томе“, рекао је Додик.

Он истиче да, што се тиче Републике Српске, Дејтонски споразум има подршку у облику у којем је написан.

– За промјену Дејтона потребна је и наша политичка воља. Ње није било ни онда када су покушали да врше притисак и условљавају људе. То су били нерегуларни услови за изражавање политичке воље – рекао је Додик.

Он је истакао да су све одлуке које су донијели Волфганг Петрич, Педи Ешдаун и сви други високи представници правно ништавне, јер се, како каже, заснивају на неизражавању политичке воље.

– Они су себи прибавили бонска овлаштења за која је тадашњи високи представник Вестендорп рекао да то није у складу са Дејтоном – рекао је Додик.

Архива