Додик за РТС: Због општемуслиманске декларације, Срби да се више окупе

20.09.2019 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик вечерас је у изјави за РТС рекао да ће на сутрашњем састанку информисати Вучића о новонасталој ситуацији.

Важно је то, каже, и због чињенице да је Србија један од потписница Дејтонског споразума, а програмска декларација СДА је удар и на Устав и на Дејтонски споразум. Усвојена програмска декларација СДА само је наставак „Исламске декларације“ Алије Изетбеговића, изјавио је Додик.

Каже да је ријеч о општемуслиманској декларацији, јер ниједна бошњачка партија није критиковала њену антиуставност и антидејтонски карактер. Ово само говори да би српски народ требало још више да се окупи, поручио је Додик.

– Декларација СДА је антиуставна јер негира постојање уставног поретка какав је сада у БиХ, али да то није ништа ново јер међународна заједница већ 25 година руши Дејтонски споразум. Високи представник који је задужен да штити Дејтонски споразум учинио је све да га уруши до мјере доношења закона који су противуставни. Тако да ми данас имамо наметнуте законе високих предстваника, неки су верификовани наводно у скупштини, али сви су једнако противни уставу – рекао је Додик.

Он је навео примјер Савјета министара који се уставом дефинише као помоћни орган Предсједништва БиХ, а високи представник му је дао опис посла који би могао да буде нека врста владе.

– Данас ће Бошњаци рећи да је то влада, а ми ћемо рећи да је помоћни орган – рекао је Додик и додао да Бошњаци покушавају да наметну питања која су њима најважнија.

Он је потврдио да је на данашњој сједници Предсједништва БиХ договорено да ће 8. октобра заједнички бити на састанку у Београду код предсједника Србије Александра Вучића када ће доћи и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

– Ми ћемо доћи касније током тог догађаја. Тај дан биће положен и камен темељац за изградњу моста на Сави код Раче гдје би се градио мост који ће бити у димензијама ауто-пута и промовисали бисмо почетак извођења радова на траси од Кузмина до Раче и даље према Бијељини и спој са ауто-путем који смо већ довели до Добоја – рекао је Додик.

Он је истакао да је то велики догађај за Републику Српску.

– Ауто-пут Бањалука-Добој већ постоји. Ми желимо да у наредних пет-шест година изградимо ту дионицу и да комплетно ауто-путем спојимо Бањалуку са Београдом – рекао је Додик.

Додик вјерује да ће тај ауто-пут бити готов за пет до шест година и да ће то бити не само велика инфраструктурна, него и политичка побједа Српске.

Архива