Додик – Вучић: Наћи начин за уређење куће Гаврила Принципа

13.09.2019 Актуелно

 

Вучић, који се током посјете кући Гаврила Принципа уписао у књигу сјећања, навео је да ће Србија увијек помагати народу Грахова и овог краја.

– Увјерен сам да српски народ никада неће заборавити јуначко дјело Гаврила Принципа – написао је Вучић.

Додика, Вучића, генералног секретара предсједника Србије Николу Селаковића, министра финансија Србије Синишу Малог, те замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Николу Шпирића током посјете је дочекао делегат из реда српског народа у Дому народа Парламента ФБих Душко Радун.

У кући Гаврила Принципа одржан је и историјски час.

Један од потомака Гаврило Миле Принцип је током обиласка Вучићу и Додику показао и филџан који је поново враћен у кућу Гаврила Принципа.

Предсједник Србије посјетио је и трочлану породицу Принцип, која живи поред куће Гаврила Принципа, а даривао је дјецу из породице Чеко из села Обљај.

Радун је на крају Додику и Вучићу уручио поклоне.

Обновљена родна кућа Гаврила Принципа свечано је отворена 28. јуна 2014. године, поводом стотину година од почетка Првог свјетског рата.

Одбор за обнову куће Гаврила Принципа изразио је захвалност тадашњем предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Удружењу „Принцип Српски“ из Новог Сада и Заједници Срба из Милвокија, који су материјално помогли обнову.

У доњем дијелу куће отворена је музејска поставка о Гаврилу Принципу, док је у горњем реконструисан намјештај из времена у којем се у њој становало.

Испред куће је тада откривена и спомен-биста Гаврилу Принципу.

Архива