Додик: Нисмо спремни да трпимо тортуру бошњачке политичке елите

14.09.2019 Актуелно

Додик је рекао новинарима у Београду да ће у Српској веома добро прочитати декларацију СДА, која би данас требало да буде усвојена на Конгресу странке, а у којој се, између осталог, наводи да је примарни и дугорочни циљ СДА „република БиХ“.

Он је поручио да никакве „Републике БиХ“ нема и да, што се тиче Срба постоји само Република Српска.

– Уколико је њима дозвољено да нешто такво раде, онда је сасвим нормално да ми сматрамо да је нама дозвољено да се бавимо питањем самоопредјељења до отцјепљења. Дакле, немамо ни један разлог да будемо са другима који нас не желе и који не желе да прихвате те реалности – рекао је Додик.

Додик је указао да СДА већ дуго негира БиХ и да би Бошњаци хтјели „БиХ по своме“.

Он је поновио да је извориште декларације СДА Исламска декларација њиховог творца Алије Изетбеговића, која је јасно указала на који начин и шта треба да раде.

– Ово је само једна фаза онога што они крајње желе да ураде, али нема БиХ без Републике Српске. Нико ваљда није довољно луд, наиван и блесав да помисли да би неко само укинуо Републику Српску. Они је сигурно не могу укинути јер немају ни разлога, ни могућности да то учине – рекао је Додик.

Он је нагласио да БиХ одржава међународни фактор, а разједињава ово што ради СДА.

– Нама није уопште једноставно прихватити да се налазимо у БиХ, али прихватамо дејтонску БиХ. Они очигледно нису хтјели ни да виде, ни да чују, ни да одрже Републику Српску и то ми знамо – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да у таквој консталацији БиХ нема никакве будућности, јер је мјесто трпљења за све, очигледно и за Бошњаке који су незадовољни.

Он је додао да су, са друге стране Срби задовољни Републиком Српском и они ће је водити тако да Српска у сваком тренутку буде спремна за свој самостални пут.

Додик је нагласио да Републике Српска једина на простору БиХ може да буде самоодржива, а то не може ни БиХ, ни Федерације БиХ, „јер када би се из њих макли странци, исте ноћи би нестале“.

Он је истакао да је подвала неолиберални приступ за који су сматрали да треба да прихвате као свој, као што су биле и многе друге подвале од Дејтонског споразума па до данас.

Додик је поновио да су и бонска овлаштења подвала и превара, што је потврдио и дипломата Карл Вестендорп када је говорио да је то против Дејтонског споразума.

– На том противдејтонском споразуму они су направили данашњу БиХ и сада кажу `дајте нам правну државу`. Какву правну државу када је настала на неправу? – упитао је Додик.

Он истиче да је све у континуитету превара.

– То је само један очигледан примјер на који начин они мисле да наметну вољу другима. Те воље нема, што значи да никакве „Републике БиХ“ нема“ – закључио је Додик.

Архива