Додик – Иванцов: Измишљено питање плана за НАТО које опструише формирање власти

02.09.2019 Актуелно

Како је речено након састанка, разговарано је о неформирању власти на нивоу БиХ.

Додик је изјавио да је данашњи састанак дио редовних консултација и унапређење билатералних односа са Иванцовим. Навео је да је политичка ситуација била незаобилазна тема разговора, те је констатовано да се неопходно усмјерити на економска и питања из привреде.

Додик је рекао да је измишљено питање плана за НАТО које опструише формирање власти.

– Видљиво да је споразум опструсианм, а вјетар у леђа опструкцији дају они који нису задовољни. Хоћемо да уђемо у власт и испоштујемо вољу српског народа. Ових дана чују се разне интерпретације да у власт могу и други, али то није адекватно представљање народа – рекао је Додик.

– Све што није воља српског народа, Република Српска ће одговорити на адекватан начин – поручио је српски члан Предсједништва.

– Народна скупштина Републике Српске ће разматрати стање и тражити дијалоге са адекватним саговорницима.Легитимно право Скупштине је да врати надлежности и да се са Федерацијом и друга два народа о томе разговара. Нисмо спремни да уђемо у војне савезе, него имамо свој аутентичан приступ томе – каже Додик.

Петар Иванцов, руски амбасадор у БиХ рекао је да Русија даје безусловну подршку економској сарадњи са Републиком Српском, те да су заинтересовани да руски инвеститори успјесно раде у Српској.

Када је ријеч о имплемемтацији изборних резултата сматра да се тај посао требао урадити у складу са Дејтонским споразумом и равноправности народа.

– Дејтонски пронцип подразумијева да побједници из свих народа учествују у формирању власти. Дакле три водеће странке и у складу са правилима предсједавајући Савјета министара треба да буде Србин и то треба да буде испоштовано – поручио је Иванцов.

Он је навео да када је у питању формирање власти супротни ставови требају бити стављени по страни, јер скоро годину дана је БиХ без Савјета министара, што блокира економске реформе и правосуђе.

– Постоје рјешења за ситуацију, а то је оно што је потписано 5. августа – поручио је Иванцов.

Архива