Додик: Декларација СДА води ка проглашењу независности и уједињењу са Србијом

21.09.2019 Актуелно

– То није декларација СДА, већ муслиманска декларација. Све политичке партије, невладине организације и удружења, сви стоје иза тога и желе да нестане Република Српска. Ако неко мисли да не треба да буде Република Српска, а они мисле, онда је сасвим логично да Српска мора да гради свој пут. Он је једино могућ да се прогласи независност и уједињење са Србијом – рекао је Додик за Телевизију Прва.

Додик је нагласио да у БиХ више није могућ рат, али да је могућа одлука о самосталности Републике Српске.

Он је напоменуо да се у протеклом рату у БиХ НАТО ставио на страну муслиманске стране и да није било њихове интервенције, која је креирала услове за долазак Дејтонског мировног споразума, питање је на који начин би се све то данас одвијало.

– Да није било НАТО-а и те врсте притиска и бомбардовања, данас би Република Српска била независна држава – рекао је Додик, те подсјетио да је НАТО два пута бомбардовао српски народ.

За Републику Српску, каже Додик, није опција прикључење Алијанси, али не искључује сарадњу са тим војним савезом.

Додик је поновио да БиХ, какву су креирали странци, не може да постоји јер су све вријеме манипулисали.

Он је уочи данашњег састанака представника Републике Српске са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду рекао да ће се покушати политички дјеловати, те указао на важност Србије која једина у региону има способност да гарантује мир.

Додик је навео да ће од Вучића тражити да Србија у складу са Дејтонским споразумом гарантује постојање Републике Српске и тако покаже да су све пријетње Бакира Изетбеговића празне приче.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Додик је навео да би сви у Србији требало да се окупе око руководства и Вучића и учине све да снажна Србија изађе на међународни план и бори се за рјешавање питања Косова и Метохије у свом интересу.

На питање шта мисли о идеји да се сви проблеми на западном Балкану рјешавају у пакету, Додик је навео да су питања Републике Српске и Косова и Метохије повезана, јер су суштинска питања српског народа.

– Примарно државно питање Србије јесте Косово и Метохија, али примарно национално питање је Република Српска у којој живи милион Срба – рекао је Додик.

Додик је упозорио и да је велика опасност за БиХ повратак некадашњих бораца Исламске државе из Сирије, а према подацима реијч је о чак 500 бивших терориста и њихових породица.

Архива