Цвијановић: Значајна подршка породици у Српској

11.09.2019 Актуелно
 
Састанак, на којем је представљена студија и којем су присуствовали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, одржан је у Палати Републике.
 
Предсједница Српске је након састанка рекла да се овом студијом први пут у Републици Српској систематизују све мјере у оквиру популационе политике, јер број новорођених беба посљедњих година није задовољавајући.
 
Посебан проблем, додала је она, је одлазак становништва с ових простора.
 
– То није појава која је изолована  и која се дешава само на простору Републике Српске. То је појава која се дешава и у земљама у нашем окружењу – истакла је Цвијановићева.
 
Она је рекла да институције Републике Српске имају важне мјере и значајна издвајања за подршку породици у цјелини, те да ће, уз мјере које ће бити спроведене, бити анализиране и оне које су раније сачињене.
 
Цвијановићева је оцијенила да су демографски развој и популациона политика од изузетног значаја за друштво у цјелини, те да је у научно-истраживачкој студији сачињен преглед стања у области демографске политике и предложене опште мјере за унапређење стања у овој области.
 
– Институције Републике Српске, заједно са стручним тимом и широм јавности, бавиће се питањима популационе политике организовано, а не на неки изоловани начин, јер је то питање од општег друштвеног карактера за чије рјешавање је потребан јединствени фронт свих институције у сарадњи са људима којима је то струка, који знају препознати одређена кретња и шта треба радити у будућем периоду – појаснила је Цвијановићева.
 
Предсједница Српске је рекла да предстоји предузимање читавог низа мјера које се односе на подршку мајци, дјетету, породици у цјелини, почевши од мјера које се већ примјењују попут прве помоћи за новорођенче, преко једнократне помоћи за треће и четврто дијете, додјеле бесплатних уџбеника за учеснике првог и другог разреда, бесплатни уџбеници за одликаше из вишечлане породице од трећег до деветог разреда, као и стамбени кредити за младе брачне праве, дјечији додатак, подршка незапосленим и запосленим породиљима.
 
Она је рекла да је једна од мјера свакао и подизање животног стандарда, као и свеобухватна реформа образовног система, која је већ почела.
 
Премијер Републике Српске је рекао да Влада велику пажњу посвећује пронаталитетној политици, те да студија, која је данас представљена, представља збир мјера посвећених рјешевању проблема наталитета.
 
– У протеклих осам година смо зауставили пад наталитета у Српској – рекао је Вишковић и додао да је, према посљедњим подацима, у овој години рођено 220 беба више него у претходној.
 
– То је сигурно резултат мјера које је увела претходна Влада и које спроводи ова Влада. Ми у наредном периоду морамо да оснујемо једно тијело које ће објединити ове мјере и податке резултата тих мјера. Морамо извршити анализу да бисмо видјели ефекте које те мјере доносе – рекао је Вишковић.
 
Он је додао да се морају одредити циљне групе и одредити да ли је приоритет прво, дуго или треће дијете и ка томе усмјеравати мјере и средства.
 
Вишковић је нагласио да ће дио прихода од игара на срећу бити преусмјерен за мјере популационе политике.
 
Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да мјере које се односе на демографски развој и популациону политику у Републици Српској морају бити дио законских рјешења како би биле стриктно проведене.
 
Он је рекао да је циљ студије да се на свеобухватан начин приступи проблему наталитета и да се систематизују све мјере пронаталитетне политике.
 
Додао је да је у наредном периоду у плану да, у сарадњи са локалним заједницама, буде бесплатно предшколско образовање.
 
Додик је навео да ће Република Српска наставити да, заједно са Србијом, ради на овом питању.
 
– Морамо да дамо општу друштвену и политичку подршку овом питању. Једна од тема сједнице Главног одбора СНСД-а биће и ово питање – истакао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.
 
Руководилац експертског тима Драшко Маринковић изјавио је да је у 2018. у односу на 2017. у Српској рођено 230 дјеце више, те нагласио да је то плод оног што је раније улагано и посљедица оног што се спроводи када је ријеч о мјерама популационе политике посљедњих 10 година.
 
Он је захвалио предсједници Српске Жељки Цвијановић што је покренула пројекат демографске обнове.
 
Према његовим ријечима, суштина приједлога сводила се на то да се анализира недовољно рађање и да активности буду усмјерене на заустављање неповољних демографских компоненти и да се унаприједе услови за већи број рођених.
 
– Међутим, анализирајући комплетну документацију, доступне изворе података, дали смо конкретан приједлог у погледу миграција становништва и у погледу трећег проблема, који је изражен, осим миграција и недовољног рађања, а то је старење становништва – навео је Маринковић.
 
Маринковић је захвалио члановима Експертског тима и стручњацима из Србије, колегама из Српске, те колегама из Аналитичке јединице Центра за демографска истраживања који је био носилац овог пројекта и који је обавио неколико анкетних истраживања.
 
– Прије свега, анкетиране су породиље на узорку од 600 породиља у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци и Савјетовалишту за мајку и дијете у Бањалуци и више од 1.000 жена до 50 година старости – појаснио је он.
 
Он сматра да треба изразити оптимизам, да се поправи популациона клима, чему могу допринијети и медији.
 
– Жене које смо анкетирали, њих 2.000, имају коефицијент репродукције 1,6, а тај коефицијент је у Српској 1,3. Све ове жене имају жељу да роде двоје, односно троје дјеце, односно 2,8 дјеце у просјеку, што је евидентан простор за мјере популационе политике – навео је Маринковић.
 
Одговарајући на питање да ли је видљив ефекат мјере популационе политике коју је увела Влада Српске, а односи се на додатак незапосленим породиљама од 405 КМ, он је рекао да јесте и да је већ дала резултат, нагласивши да је подстицајна и стимулативна и може се дограђивати.
 
 

Архива