Цвијановићева у Кракову са почасним конзулима БиХ

04.09.2019 Актуелно

Простора за сарадњу Републике Српске и Пољске има, али га је потребно квалитетно искористити.

Привреда, туризам, култура и образовање су области гдје се у кратком року та сарадња може остварити, констатовано је на састанку предсједнице Републике Српске и почасних конзула БиХ у Пољској: Јулије Сијенкијевиц, Јацека Гинтера Шласког и Станислава Лунијевског.

– Пољска има огромног искуства када је ријец о повлачењу средстава из европских фондова, посебно када је ријеч о пројектима из области екологије – рекла је Цвијановићева и додала да је ту види могућности за сарадњу.

Раније је Цвијановићева учестовала на Економском форуму, једном од најзначајнијих у овом дијелу Европе.

 

Предсједница Цвијановић била је један од главних говорника на централном панелу, који се бавио питањем будућности Европске уније.

За Западни Балкан важно је да зна – у какву врсту Европске уније идемо, и да ли је могућност проширења уопште отворена, поручила је Цвијановићева на Економском форуму у Крињици.

Европска унија би, истакла је, била јача – када би јој се придружиле и земље Западног Балкана, јер се на тај начин у систем Уније убризгава „свјежа крв и енергија“.

Скренула је пажњу и на именовање новог америчког специјалног представника за Балкан, што су, како је рекла, неки евроскептици окрактерисали као знак слабости ЕУ.

Архива