Цвијановић: ЕУ политички циљ и опредјељење

04.09.2019 Актуелно

– Један од сегмената јесте да се успоставља нова сарадња и јача постојећа са оним војводствима са којима је раније успостављена. То је огроман ресурс за Пољску и Републику Српску, а исто тако и за цијелу БиХ, с обзиром да овдје, посредством конзула, имамо механизме за успостављање сарадње – рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да је на централном догађају Економског форума – панел дискусији „Европа сутрашњице. `Јака`. Шта то значи?“ – имала прилику да представи настојања земаља западног Балкана ка чланству у Европској унији и да укаже на проблеме на релацији ЕУ-западни Балкан, односно отежавајуже околности за Унију и земље које претендују на чланство.

– Радује ме позитиван однос према нама и жеља да се сарађује, као и иницијативе које долазе одавде да се с нама успоставе тјешње везе и да отворимо нову страницу у нашим односима – истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да је политички циљ и опредјељење Републике Српске и БиХ и даље ЕУ.

Предсједница Српске је рекла да ЕУ има небалансиран приступ према земљама западног Балкана, наводећи питање повратка које ЕУ третира на различит начин.

– Била је то одлична прилика да се ми бавимо Европом након Брегзита и да питамо зашто мисле да су неки други заинтересовани да се крећу ка Европи, ако хоће неко да оде из ње, иако сам рекла да Европа и након Брегзита може бити и јача – додала је Цвијановићева.

Када је ријеч о привредној сарадњи са Пољском, Цвијановићева је рекла да је потребно ту сарадњу унаприједити, као и да није задовољна нивоом улагања ове земље и спољно трговинском размјеном.

– Крајем године требали бисмо обезбиједити апсолутну видљивост једне добре пољске иницијативе и сарадњу коју ћемо направити на том плану, не само да приближимо Пољску Републици Српској и обрнуто, већ да покажемо да заједно можемо направити и нека добра дјела – поручила је он.

Предсједница Српске је навела да је током њене посјете договорено да се унапређују почетни кораци успостављене сарадње, с циљем побољшања привредне сарадње.

Цвијановићева је истакла да је потребно наставити и сарадњу у области екологије, јер у Пољској имају огромна знања о повлачењу средстава из европских фондова, посебно када је ријеч о пројектима из области екологије.

– Остаје и туристичка понуда као прилика за улагање. Почасни конзули БиХ наставиће радити на промоцији потенцијала БиХ, а ово је била прилика да конкретизујемо оно што се односи на Републику Српску и задовољна сам оним што сам чула – додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Пољска је велика земља са огромним потенцијалима.

– Ми смо се усмјерили на војводства у којим смо видјели да постоји шанса да направимо брже кораке – навела је предсједница Републике Српске.

Архива