Цвијановић: Српска ће бити јача, стабилнија, изграђенија

24.09.2019 Актуелно

 

– Што се тиче Републике Српске имам јасну визију – да стално идемо напријед. Бићемо изграђеније и стабилније друштво, са боље уређеним односима, али и амбијентом за живот – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, некада ће се у Републици Српској правити већи корак у побољшању, некада мањи, а некада ће се морати стајати, да би се обезбиједило даље кретање.

Цвијановићева је свој досадашњи рад на мјесту предсједнице Републике Српске окарактерисала продуктивним, с обзиром на ниво сарадње који постоји између различитих институција Српске.

– Сарадња је одлична, даје резултате. Улога предсједника, између осталог, и јесте да се остварује таква координација и сарадња и да институције говоре једним гласом, те да сви заједно знамо куд се крећемо – рекла је Цвијановићева за БХ радио један, додавши да су у економском смислу направљени значајни помаци.

Према њеним ријечима, оно што ради Влада Републике Српске данас, сигурно је добар наставак активности које је радила Влада у претходном периоду, а које су биле усмјерене на побољшање економске слике, више запослености, на што више подршке оним који треба да обезбиједе ново запошљавање.

– То је заиста солидна ситуација и она у перспективи даје шансе за даља побољшања. И због тога сам задовољна – рекла је предсједник Српске, те изразила задовољство да у политичком смислу, постоји функцоналност и стабилност институција.

Цвијановићева је истакла да Влада Српске данас има широку већину у Народној скупштини Републике Српске, ширу него што је она имала док је била на функцији премијера Српске.

– То ствара укупно добар амбијент за доношење закона, за дискусије које треба да допринесу да дођемо до добрих закона. Та стабилност, функционалност институција, свакако је претпоставка укупне политичке стабилности и ту нема негативних кретања – нагласила је Цвијановићева, додавши да таква политика омогућава да се може радити и на економским, социјалним питањима.

Када је ријеч о демографској обнови, Цвијановићева је навела да су покренути велики кораци, те изразила понос што је као предсједник Републике Српске на челу такве активности и практично координатор између Владе и других институција, као и академске заједнице.

Она је истакла да је приоритет у Републици Српској раст наталитета, да млади не одлазе, да се створе бољи услови за њих, за живот, а све то кроз отварање нових радних мјеста, стварања бољих послова, већих плата, пензија, социјалних давања, уопштено, већих давања за грађане Српске.

Према њеним ријечима, отежавајуће је што се губи вријеме и енергија чекајући да се постигне договор на нивоу БиХ, како би се коначно почело радити на питањима која су од животног интереса за све грађане у земљи.

– И ту не успијевамо. Вољела бих да живимо у амбијенту у којем различити нивои власти могу да комуницирају, да то није оптерећено политичким препуцавањима, наметањима различитих политичких агенди, захтјева, условљавања, већ просто један рационалан приступ – истакла је Цвијановићева.

Предсједница Републике Српске види БиХ, како је рекла, на два начина.

– Прво, ако се настави све ово малтретирање и `ударање` темама од којих се не живи, мислим да ће постати бескорисна за своје грађане, а тиме се губи смисао постојања БиХ – појаснила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, БиХ може да буде смислена, ако би у њој био угодан и нормалан амбијент за све њене грађане, у којој свако може да буде оно што јесте, без обзира које је вјере или нације и у којој свако може да се оствари.

 

– Да ли ће она бити бесмислена или смислена, дефинитивно не зависи од овог што ја или други раде сада. Од многих који јесу у неким процесима, зависи каква ће бити БиХ – истакла је Цвијановићева.

Она је појаснила да се Срби из Републике Српске не осјећају добро у БиХ каква је сада, јер су у њој константно под притиском, стално им се нешто настоји одузети, прогласити их некаквим кривцем, стално су нека мета, било политичка или нека друга.

Цвијановићева је истакла да је то један од разлога што би Срби из Републике Српске вољели да су са Србијом, односно када постоји осјећај незаштићености и сталног удара, како се осјећају Срби у БиХ, онда је „природно, да уз ту неку емотивну и патриотску димензију, желе да су са Србијом“.

– Емотивно сви би жељели да су са Србијом. С друге стране, неки логички прагматизам каже, ако смо ту, онда дајте да живимо нормално. Не могу да трошим своје политичко, биолошко, свако друго вријеме, на приче или битке које су постале тотално бесмислене – рекла је предесједница Српске.

Према њеним ријечима, Срби који живе у Републици Српској осјећају се заштићеније и организованије, у политичком и сваком другом смислу, од оних који не живе у њој.

Цвијановићева је рекла да се Срби који не живе у Републици Српској сјећају БиХ из предратног периода, када су се осјећали сигурно у њој, те додала да таква БиХ више не постоји и никада неће постојати.

– Та БиХ не постоји и ја не могу жељети да се она врати, јер знам да је то немогуће. Овдје је превише пало и жртава, превише је овдје било политичких размирица, неправде, странаца на овом простору, излобираних агенди, да би то повјерење могло да буде као некад – рекла је Цвијановићева.

Да је могла да функционише некадашња БиХ се не би распала и сви би, каже она, данас били на другим мјестима и позицијама и живјели би неке сасвим другачије животе.

– Дајте да будемо усмјерени на нешто као што је изградња неког новог, бољег живота, у којем ће бити довољно простора и ваздуха за свакога, да дишу, остварују своје функције и да нико никога не угрожава – поручила је Цвијановићева.

Архива