Цвијановић: СДА изгубила компас

13.09.2019 Актуелно
– Не можете никако оживљавати нешто што је било прије рата, просто зато што смо имали рат, имали мучан период, након којег смо добили Дејтонски споразум – рекла је Цвијановићева.
 
Она је напоменула да Дејтонски споразум није само зауставио рат, него је успоставио и комплетан уставно-политички систем у оквиру БиХ, која је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, са врло прецизно израженим механизмима заштите националног интереса.
 
Цвијановићева је истакла да се не може гајити илузија како ће на овим просторима бити „некава Босна по мјери једног народа“.
 
– Легитимно је да имате политичке циљеве и то не могу никоме да спорим, али ако у оваквој земљи која је успорена и сада, као и много пута раније, која је показала своје дефиците и неспособности, желите да додатно отежавате таквим циљевима, онда то радите намјерно и шаљете поруку другима да нису добродошли – истакла је Цвијановићева.
 
У приједлогу декларације, коју би сутра требало да усвоји Конгрес СДА, између осталог, наводи се да је примарни и дугорочни циљ СДА „република БиХ“, афирмација „босанског језика“ као „заједничког идентитета свих грађана БиХ“, успостављање „врховног суда БиХ“, реформа полиције.

Архива