Цвијановић: Изјаве Шаровића ме нису изненадиле – знам човјека

25.09.2019 Актуелно

На питање Срне да прокоментарише Шаровићеву изјаву да „полицију не треба да постројавају никакви политичари“, Цвијановићева је рекла да је то срамотна и мало жалосна изјава, те да је Шаровић очито пропустио да види да није било никаквог постројавања полиције од политичара него да су тамо били највиши носиоци власти и представници институција Републике Српске.

Она је оцијенила да не би било сувишно да и Шаровић покаже мало поштовања према институцијама Републике Српске.

– Полиција је предала рапорт мени као предсједници Републике, а не мени као неком политичару. Ако не знамо да цијенимо своје институције и улогу полиције у очувању безбједности својих грађана, онда је и сувишно да коментаришем такве његове изјаве, осим да су срамотне – истакла је Цвијановићева.

Да је дошао какав амбасадор да постројава институције Републике Српске Српске, каже Цвијановићева, сигурна је да ни Мирко Шаровић ни многи други не би ништа о томе рекли.

– Наша обавеза је да јачамо нашу полицију и ми смо то урадили на начин колико нам то омогућавају финансијска средства и одлуке које смо донијели. Наши грађани воле да имају полицију која може да штити њихове интересе и ми смо као институције дужни да то урадимо. Осим тога, и сам јучерашњи догађај је начин да се покаже јединство институција, полиције, која је ту била централна, и наших грађана. Мислим да би било фино и добро поздрављено од наших грађана да се ту нашао и неки од министара из Савјета министара који су Срби – истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да не зна зашто они бјеже од било ког догађаја који се организује на нивоу Републике, осим што понекад оду на полагање вијенаца, и то изаберу гдје, а за све друго су у стању да критикују.

– Апсолутно се не слажем се с тим. Било би лијепо да они који долазе из Републике Српске /а раде на нивоу БиХ/ полажу рачуне институцијама и грађанима Републике Српске, а не Сарајеву, странцима и да их одобровоље својим изјавама да ли им се нешто свиђа или не па тако структуришу своје изјаве – рекла је предсједница Српске.

На питање да ли је очекивала и изјаву Шаровића након заједничког састанка представника Српске са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду да то „није био састанак истомишљеника“, Цвијановићева је рекла да јој је и тај дио сраман, али да није изненађена, јер, како каже, познаје човјека.

– Да ви одмах након састанка који је направљен у једном таквом формату и који сам по себи већ подразумијева висок степен важности, у који су били загледани наши грађани, излазите да багателишете на начин како је то урађено је срамотно и апсолутно се не слажем истакла је Цвијановићева.

Она је поновила да састанак у Београду није имао никакву скривену намјеру, већ је био прилика да се разговара реално о стварима које су оптерећујуће за Републику Српску.

– Ваљда су и ти људи из опозиције који су тамо били исто дио Републике Српске без обзира што сједе у Сарајеву. Сједи и предсједник /Милорад/ Додик у Сарајеву, и њему је тамо посао па се бави оним што јесу интереси Републике – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да се апослутно не слаже са таквим начином изласка у јавност и објашњавањем чији су ставови какви били или какви нису.

– Мислим да смо сви требали да останемо озбиљни и да будемо захвални предсједнику Вучићу што је желио да саслуша наше мишљење о важним стварима, а једна од ствари је била декларација СДА, али то није била централна тема – навела је Цвијановићева.

Наводећи да су се учесници састанка у Београду сложили о многим стварима, Цвијановићева је рекла да то што неко не може да издржи па након састанка потрчи да се правда некоме, али не грађанима Републике Српске, што је био у Београду, то треба питати Шаровића.

– Уопште нисам изненађена таквим изјавама јер сам имала прилику да сарађујем са тим људима у претходном периоду и знам да се сваки пут када се долазило на терен да се постигне неко јединство они су увијек излазили из те приче. Знам да нашим грађанима треба јединство и да сам дужна да то нудим као формулу за наше функционисање. Да ли ће то све политичке партије или политичари прихватити, на то не могу да утичем али моје је да промовишем то као исправан принцип зато што вјерујем да јединство јесте исправан принцип – поручила је Цвијановићева.

Она је рекла да никада не би багателисала било који састанак, а поготово такав гдје је представницима Српске учињена таква част.

– Морам да нагласим да власт која је данас у Сарајеву, која је беспотребно задржана превише дуго у бесмисленом техничком мандату, носи једно тешко насљеђе из претходног периода које има додира са Србијом а односи се на аферу прислушкивања у којој су Срби прислушкивали Србе, као и немили догађај каменовања и покушај убиства предсједника Вучића за који никада нико није одговарао и о чему су се ућутале институције БиХ у којим, нажалост, сједи и наши кадар из Републике Српске. Ми очекујемо од нашег кадра који сједи у садашњој власти на нивоу БиХ, па макар наставили да буду у овом техничком мандату, да се позабаве тим питањем – нагласила је Цвијановићева.

Архива