Циљ пројекта демографске обнове – квалитетнији стандард и боље плаћени послови

12.09.2019 Вијести
Због тога је формиран тим стручњака чији је задатак био да се на озбиљан и студиозан начин бави овим питањем.
 
–  Суштински морамо бити усмјерени на то да нас има више, да боље и квалитетније живимо, да имамо боље образовање, и након тога сигурне и боље плаћене послове. Све ово што радимо сада јесте усмјерено да се дође до тог циља. Ја сам задовољана што смо прве кораке кад је у питању израда студије, анализа, каи дефинисања будућих мјера – истакла је предсједница Српске у интервјуу за РТРС.
 
Цвијановићева је изјавила да је оптимиста по питању демографске обнове Српске.
 
– Имамо земље које су такође провеле озбиљне демографске мјере и то је дало резултате у периоду од пет до десет година. Немамо ми никакву потребу за песимизмом, јер тај број дјеце рођене у Српској је ту и не опада, што је јако важно – рекла је она.
 
Нагласила је да власти Српске морају донијети системске мјере, као и бити на услузи грађанима.
 
– Покренули смо и причу да се ради вантјелесна оплодња, како би помогли брачним паровима који имају проблема да добију и прво дијете. То су били бесплатни покушају. Два је обезбјеђивала Влада Српске, а трећи локална заједница. Сада три обезбјеђује Влада, четврти може локална заједница. Као резулат смо имали више пд хиљаду нових становника Републике Српске – додала је она.
 
Она је истакла да су стручњаци израли задовољство због мјере власти Српске да незапослене породиље добију 405 КМ мјесечно.
 
– Од сљедеће године у потпуности ћемо преузети обавезе и око запослених породиља, како би их заштитили од страха да ће остати без посла током одсуства. Тако да држава преузима ту обавезу, а послодавац је дужан да сачува то радно мјесто у складу са законом – објаснила је предсједница Српске у интервјуу за РТРС.

Архива