Шпирић: БиХ захватила два разарајућа таласа, Савјет министара дијели плијен

02.08.2019 Актуелно

Шпирић је рекао Срни да у вријеме док се одвијају два дијаметрална процеса у БиХ, емиграције и имиграције, Савјет министара у техничком мандату дијели плијен на полулегалан начин, на затвореном дијелу сједница и мимо свих процедура и пословника.

Он је истакао да је Савјет министара у техничком мандату најавио сједницу за понедјељак, 5. августа, на којој ће се, судећи по дневном реду, намиривати преостали страначки кадрови и повећавати администрација и јавна потрошња.

– Док чланови Савјета министара у техничком мандату размишљају како да што дуже остану у фотељама, међусобним страначким погодбама и врше нова запошљавања и кадровска именовања, БиХ су захватила два снажна процеса, мигрантски и емигрантски, са огромном разарујућом моћи по економију. Налазимо се пред тешким изазовима, а Савјет министара и власт у техничком мандату се праве да те процесе не примјећују. То су два најснажнија и најразорнија процеса који су захватили БиХ као ниједну другу земљу Балкана, али Савјету министара то готово да и није тема – нагласио је Шпирић.

Упозорио је да док у Кључу мигранти купе сијено, Европа купи наше раднике и интелигенцију на својој берзи рада.

– Тешко ће БиХ надокнадити тај интелектуални потенцијал који ће апсорбовати Европска унија. Док наши образовани људи одлазе, овдје ће се догодити ново насељевање путем миграната и мигрантске политике јер је БиХ нажалост, уз сагласност власти на нивоу БиХ, дефинисана као мигрантски стационар – рекао је Шпирић, наводећи да је емиграција постала брзи воз који купи сво радно способно становништво.

Према његовим ријечима, са овим проблемима у које је БиХ доведена незањем и неодговрношћу тешко ће се изборити и власт у пуном капацитету, а не ова која је остала у техничком мандату само да би себи намирила оно што још није стигла.

– Прича о буџету који ће усвајати у септембру и тобожња брига за државу је успаванка за ове којима још нису дали обећано. Буџетом у септембру само се покрива оно што је већ потрошено, а не иде се у развој. Технички сазив Савјета министара и њихови планови и програми рада, које сад планирају усвојити, су као нов сако на старим панталонама – нити ваља, нити ће коме користити – каже Шпирић.

Он је позвао све актере да се уразуме и да буде формирана власт у складу са изборним резултатима да би сачували памет и младост која је остала.

Архива