Кошарац: Шаровић покушао да „разбије“ владајућу коалицију у Српској

07.08.2019 Актуелно

– Свједоци смо чињенице да је Шаровић игнорисао ставове Републике Српске. Сјетимо се сједнице НСРС када је јасно рекао да за њега нису обавезујући ставови Републике Српске – рекао је Кошарац коментаришући Шаровићеве наводе да је потписивање споразума о формирању власти на нивоу БиХ „капитулација“.

Кошарац подсјећа да је Савјет министара чији је Шаровић замјеник предсједавајућег у програму рада за 2019. годину јасно навео да ће НАТО интеграције бити примаран циљ Савјета министара.

– Сјећамо се и да је Младен Иванић, када је одлазио из Предсједништва, гласао за Стратегију о спољној политици БиХ, гдје је такође наведено да су НАТО интеграције кључан политички циљ БиХ – истакао је Кошарац.

За разлику од тога, Кошарац тврди да у споразуму три лидера нема ништа спорно.

 

Он наглашава да институције Републике Српске не памте шта је Шаровић добро урадио за Српску, али памте потезе који су ишли у смјеру рушења дигнитета Републике, односно њеног уставног капацитета.

– Није поштовао ставове институција Републике Српске, није развијао комуникацију и сарадњу с њима и често пута је доносио одлуке које нису биле усаглашене са институцијама Српске и то довољно говори о њему – истакао је Кошарац.

Он је рекао да је Шаровић, уз помоћ дијела међународне заједнице, покушао да „разбије“ владајућу коалицију у Републици Српској.

– Покушао је да разбије изборну вољу бирача у Републици Српској тиме што је радио на томе да неку од чланица извуче из коалиције и да се понуди онима који никада неће одустати од покушаја да урушавају Републику Српску и њен значај – рекао је Кошарац и додао да је владајућа коалиција обједињена око јачања институција Републике Српске и поштовања Устава, те да жели да манифестује потпуно политичко јединство у Сарајеву.

Кошарац је рекао да су српски представници у заједничким институцијама водили издајничку политику и да су то грађани препознали, казнивши их на изборима.

– Политика коју је водио СДС и ПДП у зајдничким институцијама у протеклих пет година била је конципирана на потребама дијела међународне заједнице и потпуног политичког полтронства према СДА с циљем што чвршће везе те двије структуре – истакао је он.

Архива