Кошарац: Америка и Британија диктирају потезе бошњачким политичарима

21.08.2019 Актуелно

– Уколико представници САД и Велике Британије стоје иза рушења споразума лидера три најјаче српске, бошњачке и хрватске странке у БиХ, они тиме крше основне постулате Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, који кажу да се власт у заједничким институцијама у Сарајеву саставља од легитимних представника та три народа изабраних на територији Републике Српске и Федерације БиХ – упозорио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је поручио да, вољом представника поменуте двије западне силе, као и представника Бошњака и оних које су Бошњаци изабрали, Република Српска нема своје легитимне представнике у Савјету министара.

– САД и Велика Британија, које су као приоритет изабрале НАТО, а не европски пут БиХ, штите своје интересе, а не Дејтонски споразум, чији су гаранти. Истовремено, Бошњаци, који имају подршку представника те двије западне силе, проводе свој кључни интерес – мајоризацију друга два конститутивна народа у БиХ и уводе праксу да Србе у заједничким институцијама представљају они које изаберу Бошњаци, а не грађани Републике Српске – нагласио је Кошарац.

Он је додао да након 5. септембра, када истиче рок за провођење споразума којег су потписали лидери СНСД-а, СДА и ХДЗ-а Милорад Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић, много тога у БиХ, посебно у заједничким институцијама, неће функционисати.

– Наша једина обавеза биће да заштитимо интересе Републике Српске и српског народа, а њих штити искључиво изворни Дејтон, чије рушење нећемо дозволити. Све друго је упитно, уколико се до 5. септембра не омогући легитимно представљање Срба и Републике Српске у заједничким институцијама – поручио је Кошарац.

Он је додао да ће у наредном периоду, нарочито уколико не буде проведен споразум Додика, Изетбеговића и Човића, бити занимљиво пратити понашање представника СДС-а и ПДП-а.

– Свакако ће најзанимљивији бити одговор на питање шта ће то /Мирко/ Шаровић и /Вукота/ Говедарица, који су се директно изјаснили против активације МАП-а и даљег кретања БиХ према НАТО-у, моћи да понуде Бакиру Изетбеговићу и Жељку Комшићу како би их евентуално оставили у власти у Сарајеву. Такође ће бити занимљиво како ће се СДС и ПДП понашати у Народној скупштини Републике Српске и хоће ли подржати наставак наше битке за легитимно представљање српског народа и Републике Српске у заједничким институцијама у Сарајеву – истакао је Кошарац.

Архива