Кошарац: Позив СДС-у и ПДП-у да престану са лицемјерним понашањем

28.08.2019 Актуелно
 – Ово што се данас дешава СНСД-у у Сарајеву, сутра ће се десити било којој другој српској политичкој партији која побиједи на изборима у Републици Српској. Не смије се и не може допустити Бошњацима да бирају с ким ће вршити власт у Сарајеву јер само српски народ у Републици Српској има уставно и дејтонско право да бира своје представнике у заједничким институцијама – поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Изјаве представника СДС-а и ПДП-а, који за неуспјех у формирању власти и нефункционисање институција у Сарајеву криве СНСД и предсједника те странке Милорада Додика, Кошарац је оцијенио као лицемјерно понашање које доприноси продубљивању политичке кризе.

– Желим да будем потпуно јасан – било кога из Републике Српске ко жели да уђе у нови Савјет министара, сачекаће уцјене и условљавања Бакира Изетбеговића и два бошњачка члана Предсједништва Шефика Џаферовића и Жељка Комшића. Исти услови важиће за све из Републике Српске јер СДА сада има већину у Предсједништву БиХ и жели да је искористи како би, уз подршку дијела међународне заједнице, Србима и Хрватима наметнула своју политичку вољу и захтијевала испуњавање бошњачких политичких циљева. То се не смије допустити – упозорио је Кошарац, који је предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Он је представнике СДС-а и ПДП-а упитао да ли су спремни да прихвате уцјене и услове Изетбеговића, Џаферовића и Комшића и да уђу у власт у Сарајеву под условима које диктирају СДА и поједини међународни званичници.

– Позивам Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића, као предсједнике СДС-а и ПДП-а, да одговоре на питање да ли су спремни да прихвате уцјене бошњачких политичких представника или ће, заједно с нама из СНСД-а, бранити уставно право Републике Српске да у Сарајеву буде представљена у складу са изборном вољом српског народа. Трећег пута нема и не може га бити – закључио је Кошарац.

Архива