СДА кривац за неформирање власти на нивоу БиХ

30.08.2019 Актуелно

 

– Они функционишу у складу са матрицом у којој данас нешто прихвате, сутра то исто питање одуговлаче, прекосутра истуре некога из своје политичке структуре да то негира или на неки начин заобилазе, што је нозбиљна политика. Кључно за БиХ јесте успостављање институција након спроведених избора и да буде испоштована воља гласача – рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је 5. септембар кључни рок за покретање процеса формирања власти на нивоу БиХ и да је могуће власт конципирати са јасно позиционираним партијама које су изборни побјединци у оквиру конститувних народа.

– Када је ријеч о странцима знам да су на неки начин забринути ‘цурењем’ времена и нашем приближавању року – 5. септембар. Нисам сагласна са политиком уцјењивања у којима прије него што почнете да радите постављате услове и то изабарете оне немогуће. Политичка логика коју заговарам јесте да се окупе они који су побједници и да се покуша формирати једнообразна власт када је ријеч о различитим нивоима, што је неопходно за рјешавање важних питања – навела је Цвијановићева.

Сматра да различити ставови о неким питањима нису ништа посебно, јер и у национално монолитним државама о истим питањима постоје различити ставови.

Говорећи о сједници Савјета за имплементацију мира /ПИК/, која је одржана јуче у Сарајеву, Цвијановићева је рекла да годинама не прати шта се дешава на тим сједницама, нити чита коминике.

Цвијановићева је констатовала да они одавно шаљу типска саопштења у којима се не препознаје оно што је реалност у БиХ, него се увијек траже неки кривци.

Правило је, истакла је она, да су у саопштењима или писањима високог представника у БиХ /Валентина Инцка/, које упућује Савјету безбједности УН, типске конструкције, јер највише воле да као кривца, за било какву ситуацију у БиХ, наводе Републику Српска.

– Остаје да се боримо посредством наших институција на начин да извршавамо обавезе према грађанима и чувамо Републику Српску и политички, и економски, и у сваком погеду – поручила је Цвијановићева.

Архива