Питање НАТО-а се може ријешити повлачењем сагласности на Оружане снаге

27.08.2019 Актуелно

 

Он је истакао да нигдје у Закону о Савјету министара не пише да је АНП услов за формирање овог помоћног тијела Предсједништва БиХ, те нагласио да у Републици Српској постоји одлучност за повлачење сагласности на споразум о Оружаним снагама БиХ.

– Немојте мислити да немамо одлучност те врсте и да немамо консензус те врсте. Сматрали смо да треба да дамо приоритет европском путу, али пошто сте то спријечили, а хоћете НАТО, сад ћемо се усмјерити на ту врсту теме па ћете онда видјети како то изгледа – нагласио је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је рекао да је прије данашње ванредне сједнице Предсједништва БиХ на састанку са члановима Предсједништва био замјеник начелника Штаба врховне команде Савезничких снага за Европу и командант Мисије „Алтеа“ Оливије Ритиман, који је рекао да је право о интеграцији право БиХ и да он није дошао да се бави тим питањем, а да су Жељко Комшић и Шефик Џаферовић управо отварали само то питање.

– Рекао сам му /Ритиману/ да сам сагласан да „Алтеа“ остане у БиХ, да заједно радимо на миру, да представници Оружаних снага БиХ учествују у међународним мировним мисијама и да БиХ заједно са НАТО-ом има договорени обим вјежби у току године, и спреман сам да на крају године, када истиче ИПАП, гласам за обнову тог споразума јер то има и Србија. Али, у овој земљи све се своди на причу о чланству – навео је Додик.

Он је додао да је Ритиману рекао и да БиХ, овако како је конституисана, веома тешко функционише и да је могуће да је „развали“ једна тема.

– Замолио сам га да то не буде НАТО, као што изгледа да би могло да буде – истакао је Додик у изјави новинарима у Источном Сарајеву.

Архива