Наглашена потреба формирање власти на нивоу БиХ

16.08.2019 Актуелно

Формирати Савјет министара, омогућити легитимно представљање и зауставити опструкције – oво су приоритети за српског члана Предсједништва БиХ. Признаје, размишља и о сценарију који би могао услиједити након што истекне рок за формирање власти на нивоу БиХ.

– Рекао сам да ћемо сачекати да истекне тридесет дана. Након тога, имам разне идеје које ћу предложити Народној скупштини. О њима размишљам и оне ће бити бити искључиво мотивисане потребом да се поштује Устав БиХ и Анекс 4 – јасан је Додик.

Додик је категоричан – народ је изабрао и ми треба да конституишемо власт.

Прича о НАТО и АНП-у измишљена је, каже, да би се спријечило формирање власти на нивоу БиХ, али од тога, додаје, неће бити ништа. Потврдио је да ће присуствовати предстојећој редовној, али и ванредној сједници Предсједништва.

– Као српски члан Предсједништва, по Пословнику, имам право да затражим ванредно засједање Предсједништва, која је по мом приједлогу имала само једну тачку дневног реда – потврђивање кандидата за предсједавајућег Савјета министара. Господин Комшић је у жељи да искомпликује ситиацију прије тога заказао редовну сједницу на коју је ставио гласање о неком документу који је потпуно фамозан, тврдећи да, ако се не изгласа, он неће гласати за кандидата. То је његово право. Он се поиграо с тиме – каже српски члан Предсједништва БиХ.

Због ситуције у којој се БиХ налази десет мјесеци након избора, забринут је руски амбасадор у БиХ. Рјешење види у формирању Савјета министара. Истиче да сва спорна питања треба рјешавати компромисно, након формирања власти.

– Надам се да је договор политичких субјеката у БиХ могућ. Русија се, за разлику од појединих, не мијеша у унутрашња питања ове земље – каже Иванцов.

Покушала је међународна заједница да се умијеша у приближавање ставова о редукованом Годишњем националном програму за НАТО. Али је њихову иницијативу за одржавање састанка савјетника кабинета чланова Предсједништва БиХ, Додик одбио.

– Моји људи се неће састајати с њима. Поновићу, по Уставу, БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, а не из америчке, руске амбасаде или Европске комисије. Ако неко сада жели да увуче Американце у све ово, ја то одбијам и ми у томе нећемо учествовати – категоричан је Додик.

Додик је поновио да је БиХ неуспјешан експеримент, о чему, како је истакао, говори присуство ОХР-а који је злоупотријебио Дејтонски споразум и битно га деградирао.

Озбиљну кривицу за неуспјех БиХ сноси ОХР и они који стоје иза њега, западне земље – закључује Додик.

Архива