Додик: Устав изнад било којег закона или одлуке

30.08.2019 Актуелно

– Када кажем – више, не мислим само на домаће политичке актере, већ и на оне који из сјенке покушавају управљати политичким процесима у БиХ, а не излазе на изборе. Управо та чињеница да се за било који унутрашњи договор тражи дозвола са стране довела је БиХ у позицију да се одржава још само на апаратима међународног фактора. Ако БиХ зависи само од странаца, онда је свима јасно да јој нема спаса. И то није тако зато што ја желим да то видим тако, то је тако јер су два од три конститутивна народа заробљена у амбицијама трећег – рекао је Додик у интервјуу Срни.

Према његовим ријечима, Срби и Хрвати су онемогућени да учествују у раду заједничких институција што им гарантују Устав и закони у БиХ.

– И то је сва истина. Годишњи национални план за чланство у НАТО-у /АНП/ је само блиједи покушај да се ствари замагле и не назову правим именом. АНП није препрека да се формира Влада Федерације БиХ, па нема договора ни о том нивоу власти. У ФБиХ нема СНСД-а и Додика и питам их што се онда још нису договорили у вези са формирањем федералне Владе – каже Додик.

Говорећи о упозорењима из ФБиХ да је из заједничких институција немогуће изаћи једнострано и тврдњама да има нереалне циљеве, Додик је истакао да може ствар поставити обрнуто.

– Одбијањем да се омогући Србима право на политичко представљање, политички Бошњаци оличени у два члана Предсједништва /Шефику Џаферовићу и Жељку Комшићу/, једнострано напуштају Дејтонски мировни споразум, његов Анкес четири, у којем је Србима, као и другим народима предвиђено право на политичко представљање у Савјету министара, Предсједништву и Парламентарној скупштини БиХ, односно оба његова дома. Пошто сам у Предсједиштво биран директно, само на том мјесту нису спровели опструкцију. Ако се сви позивамо на Устав, а позивамо, хајде да видимо шта је најстарије у том Уставу. Да ли у том Уставу негдје уопште пише НАТО, или још мање АНП, или тај Устав прописује како се формирају заједничке институције – упитао је Додик.

Он је рекао да је историја пуна примјера у којима један народ жели да напусти државу у којој губи своја основна политичка права.

– Зато је позивање на Устав и од Комшића и од Џаферовића и од /Бакира/ Изетбеговића празна прича, јер управо они стоје на путу остваривања основних права Срба у БиХ. Шта је њихов циљ, то је питање – да нас политички разоружају и претворе у грађане, о чему наглас сања Комишић. То је немогућа мисија и то би морао да зна чак и са скромним политичким знањем које има – истакао је Додик у интервјуу Срни.

БиХ СЕ МОЖЕ ОДРЖАТИ НА ТРОНОШЦУ ПОЛИТИЧКОГ ОДЛУЧИВАЊА

Он је оцијенио да се та ситуација не би могла десити да су Хрвати заиста добили свог члана Предсједништва.

„И њима, као и нама је јасно да се БиХ може одржати на троношцу политичког одлучивања. Ако им је циљ политичка криза у БиХ са непознатим посљедицама, ево признајем да су успјели. Сад кад су остварили свој циљ, нека прате шта је остварење тог циља донијело“, каже Додик.

На питање да ли остаје при ставу да ће након 5. септембра, ако до тада не буде именован предсједавајућИ Савјета министара, сазвати сједницу Народне скупштине Републике Српске, Додик је одговорио потврдно, наводећи да оставља могућност да се до тог датума партије побједнице у бошњачком политичком тијелу пресаберу и размисле да ли је нормално да представници Српске мирно гледају како им узимају Уставом загарантована права.

Додик је нагласио да ће након тога отићи у Народну скупштину и изнијети план за повратак у оквире Анекса четири потписаног заједно са свим другим анексима Дејтонског мировног споразума.

„Ниједна од надлежности о којој сам говорио након посљедње сједнице Предсједништва /Оружане снаге, правосуђе и порези/ по Уставу БиХ, на који се Кошић и Џаферовић селективно позивају, нису у надлежности заједничких институција. Зато је смијешно кад чујем њих или високог представника да је то антидејтонски. Добро знају да није и добро знају да је ово што заједно покушавају да ураде управо напад на Дејтонски споразум којим су Србима, као и Хрватима и Бошњацима, загарантована основна политичка права. Само у БиХ закон може бити изнад Устава, а иначе је у свим демократским и правно уређеним земљама на свијету устав врховни правни документ“, појаснио је Додик.

Говорећи о изјави функционера СДС-а Миладина Станића да та партија „неће подржати СНСД у блокади институција БиХ“, Додик је истакао да није ријеч о блокади институција БиХ.

„Ријеч је о поштовању Устава БиХ. Искрено, када сам то најавио, нисам ни рачунао да ће нас СДС, овакав какав је данас, подржати. Зашто би СДС подржао СНСД када његов кадар пету годину као губитник избора у Српској сједе у Савјету министара? И не само у Савјету министара, него и у бројним агенцијама, које су се беспотребно нагомилале у Сарајеву. Добре плате, мало или никако посла, то је људима из СДС савршена позиција“, каже Додик.

Према његовим ријечима, СДС уз то нема никакву националну одговорност, нити се труди да је има.

– СДС није брига за Републику Српску и то су показали у посљедње четири године, а да је то наш народ препознао говори чињеница да су на прошлим изборма освојили 50.000 гласова мање. Како онда од таквих људи да очекјујемо подршку за одбрану Уставом загарантовних права, Срба као народа и Републике Српске као ентитета. Њих занимају фотеље, а о томе неће бити дискусије у Народној скупштини – нагласио је Додик.

Говорећи о ставу ПДП-а да је посљедња сједница Предсједништва БиХ показала неспособност и немоћ СНСД-а да заврши процес форимрања власти на нивоу БиХ, те изјавама функционера СДС-а Драгана Мектића да је АНП само техничко питање и предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића да би пристао на „редуковани“ АНП, Додик је рекао да не постоји „редуковани“ АНП.

– То је обична подвала на коју је наравно насјео Бореновић. Нема редукованог чланства у НАТО. То је бар јасно, као што је сада јасно да би Бореновић то потписао, упркос Резолуцији о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина – нагласио је Додик.

Он је додао да је добро подсјетити народ да ни СДС, ни ПДП нису гласали за Резолуцију о војној неутралности у Народној скупштини Републике Српске.

– Сада много јасније видимо и због чега. Кроз изјаве које помињете види се да се губитници избора у Српској поново нуде као партнери партијама које су побиједиле у ФБиХ. Јасно је да ПДП и СДС не виде ништа спорно у путу БиХ ка НАТО-у. Ако је способност погазити одлуку Народне скупштине, ако је моћ гласати против воље свог народа, ја гласно кажем да СНСД није ни способан, ни моћан. Позивам те моћнике из СДС-а и ПДП-а да кажу народу у Републици Српској да су за НАТО и да би сутра гласали за овај документ и да би опет ушли у Савјет министара иако су грађани рекли другачије. Ако то шапућу на уво Изетбеговићу, ред је да то кажу и грађанима Српске – истакао је Додик.

Он је рекао да је чуо и неке који кажу да са СНСД-ом нико не жели да прави власт у БиХ.

– Али њихова мука је што овај народ жели СНСД. Шта о нама мисли Изетбеговић или Комшић, уопште није битно – поручио је Додик.

Архива