Додик: СНСД, ХДЗ и СДА сагласне да буде укинут ОХР

05.08.2019 Актуелно

Након што је данас постигнут споразум СНСД-а, ХДЗ-а и СДА да за 30 дана буде формиран Савјет министара, Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да би низ пројеката требало да буде деблокирано, међу којима су најважније европске интеграције.

– Пут ка европским интеграцијама није упитан. Ми са новим Савјетом министара добијамо нову динамику којом ћемо код земаља чланица ЕУ у наредном времену обезбјеђивати сагласност за то да за БиХ буде дат статус кандидата – рекао је Додик на конференцији за новинаре у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

Додик је истакао да је за Републику Српску кључно питање формирање Савјета министара чиме би се „откочиле“ све процедуре заустављених важних инфраструктурних пројеката који су дефинисани у Влади Републике Српске и упућени у процедуру.

Према његовим ријечима, СНСД је водио рачуна о томе да се очува базична уставна позиција Републике Српске и да се очува конститутивност народа, те да ће се приликом израде новог Изборног закона водити рачуна о конститутивности народа и грађана.

– Уставна концепција и уставни концепт говори о томе да су то конститутивни народи и да је та одлука везана и за све друге релевантне законе – навео је он.

Додик је дао подршку Споразуму и истакао да није било лако договарати и преговарати.

Он је изразио очекивање да ће нови Савјет министара убрзано радити на усвајању новог социјално-економског програма, сходно надлежностима различитих нивоа власти у БиХ, додајући да се из оквира надлежности тих власти види шта ко треба да чини како би се побољшали услови за економски раст и развој.

– Имамо доста застоја и неименовање Савјета министара битно је утицало на то да се биљежи пад домаћег производа у БиХ и пад индустријске производње, али и тренд у Европи битно се могао предуприједити да смо имали изабран Савјет министара – појаснио је Додик.

Он је рекао да је учињено све да се сачува уставна позиција Републике Српске и да избор новог Савјета министара буде на бази изборне воље која је показана у Републици Српској.

Додик је додао да очекује да ће неки из Републике Српске, сходно свом опозиционом дјеловању, покушати да то интерпретирају на другачији начин, због чега је и писани текст споразум доставио медијима.

– Што се тиче јавности у БиХ, дио уложених напора искључиво смо чинили на бази потребе да се афирмише Устав који подразумијева чињеницу да је БиХ састављена из два ентитета и три конститутивна народа и то се види у дијелу споразума који говори о европским и другим интеграцијама гдје ће се примјењивати механизам координације који неки у БиХ покушавају да на неки начин омаловаже или да га не примјењују – указао је Додик.

Према његовим ријечима, за читаву БиХ је важно да је овим споразумом створена прилика да се формира Савјет министара и да се ради на европским интеграцијама и даљој регионалној сарадњи.

Додик је рекао да очекује подршку јавности у Републици Српској и на нивоу БиХ да што прије дође до спровођења Споразума и то у року од 30 дана.

– Ако не буде имплементације то значи да је БиХ у дубокој уставној кризи и да ће доћи у питање њен суверенитет, али и да се могу очекивати различите политичке акције на различитим нивоима у једној дестабилизирајућој позицији – упозорио је он.

Додик је поручио да ће СНСД блокирати рад свих институција, уколико овај споразум не буде спроведен у року од 30 дана.

Он је позвао све институције у БиХ које имају међународни карактер да подрже Споразум, као и европске званичнике.

– Волио бих да на дан формирања новог Савјета министара буду присутни високи званичници ЕУ, како и постоје неке назнаке – истакао је Додик.

Он је рекао и да је потврђена подјела ресора која подразумијева да предсједавајући Савјета министара буде из СНСД-а, а то је Зоран Тегелтија, те да СНСД-у припадају министарства за комуникације и транспорт, за спољну трговину и економске односе, те за људска права и изгбјеглице на чијем ће челу бити министар из реда осталих из Републике Српске.

Према његовим ријечима, ХДЗ-у припада Министарство финансија и трезора, Министарство правде и Министарство цивилних послова.

СДА, односно бошњачка компонента, добила је Министарство безбједности, Министарство спољних послова и Министарство одбране.

Коментаришући чињеницу да предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић од сутра обавља и извршну и законодавну власт, Додик је оцијенио да то није добра пракса, али да ће, захваљујући данашњем Споразуму, ова дилема бити ријешена врло скоро.

Архива