Додик: Комшић отворено подрива систем на којем почива БиХ

18.08.2019 Актуелно

Коментаришући најаву хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да ће укидање начела конститутивности народа у БиХ бити једна од тема о којима ће разговарати са европским званичницима, Додик је истакао да то није ништа друго већ отворено подривање система на којем почива БиХ.

– Скривајући се иза мишљења Европске комисије које је селективно и очито погрешно прочитао и протумачио, Комшић покушава да лансира своје политичке идеје, нападајући Устав на којем почива БиХ. Комшић се очигледно ставља на чело колоне унитариста којима мора вратити дугове за гласове којима су и га довели у Предсједништво – нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, занимљиво је да ОХР ћути, иако је анексом 10 Дејтонског споразума и остављен у БиХ да надгледа провођење споразума, подсјетивши да је Устав БиХ саставни дио тог споразума.

Додик је навео да ОХР налази за сходно да се оглашава о питањима која уопште нису у његовој надлежности, понашајући се као изабрани политички актер у БиХ.

– Замилите да кажем да ћу се као српски члан Предсједништва у сусрету са европским званичницима залагати за независност Републике Српске, каква би хистерија настала и у Сарајеву и у међународном круговима. Сви би вриснули да је то антиуставно и антидјетоноски. Па зар залагање за укидање конститутивноти такође није антиуставно и ансдидејтонски? Е то је та међународна заједница и ОХР и то су политике двоструких стандарда које су БиХ и довеле до ћорсокака – рекао је Додик.

Архива