Додик подржао тужбу Српске против ФБиХ

05.08.2019 Актуелно

Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву подсјетио да је 2010/2011. године Република Српска тужила ФБиХ и на Суду БиХ добила рјешење којим је Управа за индиректно опорезивање БиХ дужна да Српској исплати износ од око 30 милиона КМ.

Он је додао да та пресуда до данас није извршена и да дуг према Републици Српској није измирен, а да су се у међувремену „створиле нове дубиозе“.

Додик је нагласио да је то озбиљан новац за Републику Српску, који када се сабере износи око 50 милона КМ за буџет Српске, те да је суд једина формално правна преостала инстанца, „иако је јасно како то изгледа у БиХ“.

– Вјероватно ћемо у будућем времену тражити јасније принципе на том плану, али исто тако смо били спремни, као што смо наглашавали, ако не дође до формирања власти, јер ми желимо легалистички да поступимо и отворимо све проблеме, па и овај око индиректних пореза, на примјену Устава БиХ који потпуно фискалну власт и суверенитет ставља на ниво ентитета, а не БиХ – навео је Додик.

Додик је рекао да подржава Владу Републике Српске, те да сматра да је неприхватљиво постојање овог неразјашњеног питања.

Влада Републике Српске упутила је данас Суду БиХ тужбу против ФБиХ због дуга од расподјеле прихода од индиректних пореза у вриједности од 34.571.047 КМ.

Тужба је поднесена ради накнаде штете од 34.571.047 КМ и односи се на период од јула 2017. године до децембра 2018. године, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Архива