Цвијановић: Посљедице НАТО бомбардовања ће осјећати генерације

30.08.2019 Актуелно

– Сви носимо мучна искуства и сјећања на тај период. Проузрокована је штета, а болести су посљедично настајале, посебно малигне за које има све више и више података и чиме се озбиљно баве људи у Српској и Србији, али и неке стране државе јер су њихови војници били учесници догађања на овим просторима, те веома темељито проводе одређене анализе и праве извјештаје – рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила да за бомбардовање, гледано са формално-правне стране, није било одлуке Савјета безбједности УН, већ се то дешавало на иницијативу појединих држава.

– То је било једно мрачно доба у којем је било сасвим јасно да је то била политичка интервенција једног против другог и то је неприхватљиво за рјешавање било какавих питања у БиХ – нагласила је Цвијановић.

На данашњи дан 1995. године у 2.12 часова почело је злочиначко НАТО бомбардовање Републике Српске које је трајало до 14. септембра, а у коме је страдало више од стотину недужних цивила.

На положаје Војске Републике Српске НАТО авијација бацила је укупно 1.026 бомби, од чега 708 вођених, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона.

Архива