Вишковић: У Подрињу извршен највећи злочин над цивилима

06.07.2019 Актуелно
У обраћању на обиљежавању 27 година од страдања Срба у средњем Подрињу, Вишковић је истакао да Влада Републике Српске улаже велике напоре како би истина о српским жртвама изашла на видјело и да би злочинци одговарали за почињена злодјела.
 
– Овдје смо да станемо уз њихове породице и још једном се подсјетимо да правда није задовољена, а да за злочине нико није одговарао. На подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака у одбрамбено-отаџбинско рату страдало је најмање 2.500 Срба, док је на ширем подручју средњег Подриња и Бирча страдало њих 3.500, а 5.400 породица је остало без имовине – додао је Вишковић.
 
Према његовим ријечима, муслиманске снаге извеле су десетине мучких напада на српска села и оставиле иза себе пустош и смрт, а међу страдалима било је дјеце, жена, стараца.
 
– Најмлађе жртве били су четворогодишњи Александар и његов дванаестогодишњи брат Радислав Димитријевић. Убијени су снајпером у покупшају да пређу мост у Скеланима и спас пронађу у Србији – подсјетио је премијер Српске.
 
Вишковић је нагласио да никада не смије бити заборављено да је над српским цивилним становништвом Подриња извршен огроман и неопростив злочин.
 
– Животи су изгубљени, имовина опљачкана, села спаљена, а тијела многих настрадалих још нису пронађена. Нажалост, свједоци смо умањивања српских жртава због чега је од великог значаја да истрајемо у борби за истину, односно док починиоци не буду одговарали – рекао је Вишковић.
 
Он је напоменуо да не смије бити дозвољено негирање српских жртава и селективан приступ правди.
 
– Жртве који је поднио народ Подриња не смију бити заборављене, а истину треба да преносимо генерацијама које долазе. Од правде за српске жртве Влада неће одустати, све док злочинци не буду кажњени, а душе страдлих не нађу мир и спокој – рекао је Вишковић и упутио изразе најдубљег саучешћа породицама старадалих.

Архива