Српска ће за свако прегласавање тражити заштиту у НСРС

26.07.2019 Актуелно

Цвијановићева је оцијенила да је посебна сједница Народне скупштине Српске на којој је разматрана Додикова изјава да су закључци Предсједништва БиХ у вези са изградњом пељешког моста штетни по витални интерес Републике Српске протекла у реду.

– И на тој сједници сам објашњавала да ствари које су разматране не треба посматрати на ускополитички начин, као што су то неки настојали пласирати – истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да БиХ о свим важним стварима које се тичу сусједних земаља мора заузимати другачији однос и не треба никоме ништа блокирати.

– Ако имамо проблем са неким пројектом треба да разговарамо како бисмо дошли до рјешења, а не да то пребацујемо на политички терен. Колико год нисам задовољна оним што показује БиХ, једнако нисам задовољна ни оним што показује Хрватска. И они су требали да покажу више осјећаја и пажње или цивилизованији приступ стварима које се тичу комшија – рекла је Цвијановићева за „Дневни аваз“.

Она је оцијенила да изградња пељешког моста не угрожава БиХ и да су то показале и анализе институција и надзорних органа, као и чињеница да је Европска унија подржала тај пројекат.

– Требали смо да разговарамо да би недоумице биле ријешене, али то се није догодило. Са Хрватском постоји много неријешених питања и непринципијелног односа међународне заједнице због чега су штету имали грађани БиХ, као што је процес повратка у којем права грађана приликом враћања имовине у БиХ и Хрватској нису заштићена на исти начин. Имамо отворено питање границе и многа друга неријешена питања, али неће нам бити боље ако томе додамо још једну неријешену ствар. Губим наду због тога што нема довољно комуникације јер без ње нема ни рјешења. БиХ обожава да преувеличава свој значај и очекује да сви треба да имају посебан однос према њој јер сматра да је једина прошла патње – каже Цвијановићева.

Она је истакла да се сарадња и разговор подразумијевају и када је ријеч о иницијативи Хрватске за одлагање радиоактивног отпада на подручју Трговске горе, те подсјетила да је сједница Предсједништва БиХ у вези са тим проблемом већ одржана јер је постојала велика забринутост грађана.

Говорећи о односима са Србијом, Цвијановићева је рекла да власти у Београду пружају руку БиХ и желе да сарађују, иако је питање границе између двије земље неријешено.

На питање да ли представници Српске некада више штите интересе Србије него БиХ, Цвијановићева је истакла да то није тачно, али да постоји искрена и пријатељска сарадња.

– Многе ствари које не успијевамо да рјешавамо унутар БиХ смо договорили са Србијом. Све што смо договорили са Србијом смо реализовали. Имамо међусобно разумијевање, а за то имамо и правни основ који је заснован на Дејтонском споразуму и Споразуму о специјалним паралалним везама. То нас, заједно са емотивним аспектом, везује као један народ. Ми желимо да сарађујемо са свима у и око БиХ, али се политичко Сарајево понаша катастрофално према свему што су потребе Срба – каже Цвијановићева.

Подсјетивши на напад на предсједника Србије Александра Вучића у Поточарима, она је поставила питање шта би се догодило да се то десило неком бошњачком политичару.

– То нема везе са емоцијама, него са системом који не функционише и дозволи да се нешто деси и да је нормално да не буду санкционисани почионици који су идентификовани. У БиХ је то нормално – нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у БиХ се стално очекује да ће неко одрадити посао у име њених власти.

– Више никога није брига за БиХ на тај начин. БиХ је добила прилику да се креће ка Европској унији и партнере на том путу. То што не може ништа да искористи није до Европљана, Американца, Руса или Кинеза, него само до БиХ – истакла је Цвијановићева.

Говорећи о односима са Русијом, она је подсјетила да се два пута састала са руским предсједником Владимиром Путином и поручила да је важно да буду одржавани добри односи са свима.

– Површно гледање нас је довело до тога да причамо о наводном страшном руском утицају, а не причамо о америчком. Да ли ћемо се опоредјељивати или ћемо као озбиљни политичари да кажемо да нам не треба ниједан утицај? Добар је сваки утицај који значи економски бољитак, а не гуши нас политички. Наш интерес је да будемо стабилни, да економски напредујемо и да нам помогну путем инвестиција или донација. Све друго није добар утицај – каже Цвијановићева.

Она је оцијенила неозбиљним тврдње да званичницима Српске предсједник тако моћне државе као што је Русија говори шта треба да раде.

– Никаквих условљавања из Русије није било, иако се многи са Запада воле забављати том темом јер то њих амнестира од промашаја које су направили и што су свој интерес остваривали на погрешан начин – рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су се са Русијом увијек бавиле темама које су подразумијевале економску подршку и реализацију пројеката, који су за Српску изузетно важни.

– Русија је у веома тешком периоду, када су сви дигли руке од тога, ушла у приватизациони процес и ријешила проблем рафинерија у Броду и Модричи и тиме промијенила нашу привредну слику. Зашто бисмо били заробљеници стереотипа и оних који пишу извјештаје високом представнику? То никоме у БиХ не помаже – истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, један од тих пројеката је и гасовод путем којег би Русија снабдијевала гасом Српску и БиХ.

– БиХ је прије, током и послије рата користила руски гас. У Федерацији БиХ сада кажу шта ће нама руски гас, притом снабдијевање не прекидају, али праве проблем када неко други хоће да направи тај аранжман. То је глуп приступ економски важним темама које значе бољитак, енергетску независност и јефтинији енергент за нашу привреду и становништво – каже Цвијановићева.

Она је истакла да са Американцима сарађује солидно и да нема проблем да сарађује са било ким.

– Волим да сарађујем са Европљанима, то ми је домаћи амбијент и знам шта можемо да урадимо заједно, а имам солидну комуникацију и са људима у САД. Много више контаката имам са људима у САД и Европи, него у Русији – рекла је Цвијановићева.

Архива