Шпирић: Звиздић жели да на кредит уведе БиХ у ЕУ

07.07.2019 Актуелно

Шпирић је појаснио да је Министарство финансија и трезора на његов захтјев доставило податке о броју исплаћених плата у септембру 2018. године и у мају ове године, из којих се јасно види да је број особа које су плату примиле из буџета институција БиХ већи за 583.

Он каже да је податке добио званично овјерене и са потписом министра финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату Вејкослава Беванде.

– То што Звиздић, рекордер по броју истовремених и неспојивих извршних и законодавних функција не вјерује тим подацима и што јавност замајава само бројем државних службеника, може проћи у његовој махали, али не и код оних који знају шта су јавне финансије – рекао је Шпирић Срни.

Он је додао да из буџета плату примају и државни службеници и војници и запосленици и полицајци, те да су сви они дио државног апарата који је све већи.

Шпирић је најавио да ће као члан колегијума Дома народа податке о броју запослених тражити и за јуни и доставити их јавности.

– Амбициозно Звиздићево поређење са мном и временом док сам ја био предсједавајући у техничком мандату само потврђује да је много мање људи запослено за вријеме док сам ја био предсједавајући – рекао је Шпирић.

Он каже да је једина сличност што је његов технички мандат потрајао дуго из истог разлога – због СДА која мијења партнере, негира изборне резултате и бори се за кантоналне владе и федералне ресурсе, а не за БиХ.

– Звиздић је требало да зна да сам поднио оставку у сред мандата из принципијелних разлога, а он кабинет напушта само да би отпутовао о трошку државе, а не зна се ни кога представља. Враћа се славодобитно да каже да је Савјет министата БиХ у техничком мандату кредибилан партнер за ЕУ, одакле стиже 100 милиона грант средстава, а не говори да те донације прате неколико милијарди кредита и камате европских банака, што није његова заслуга већ устаљена пракса – рекао је Шпирић.

Он каже да је Звиздић изгледа нада да ће БиХ на кредит ући у ЕУ.

-Пошто тврде да им је стало до будућности ове земље, једини спас за БиХ је да се коначно одрже страначки избори у СДА и да сачувају позиције у јавним предузећима у Сарајевском кантону или пашалуку. Можда нас тада поштеде паметовања, узалудних путовања, подметања, платформи и разних савеза – рекао је Шпирић.

Архива