Кошарац: Звиздић на двије столице – жеља Бошњака за доминацијом

30.07.2019 Актуелно

Кошарац је навео да СДА кочи процес конституисања институција на нивоу БиХ у чему имају подршку дијела међународне заједнице.

– Видљиво је да бошњачка компонента и даље жели да форсира политичку димензију да су институције БиХ само њихове, а на овом примјеру показују ту дрскост. У земљама парламентарне демократије такве праксе нема – изјавио је Кошарац Срни.

Он је напоменуо да је питање уставности оваквих ситуација да један човјек може да буде и предсједавајући Савјета министара и предсједавајући Представничког дома.

– Оваква врста политичке дрскости потпомогнута је и дјелом међународне заједнице која очигледно жели да од бошњачке компоненте направи доминантну компоненту – оцијенио је Кошарац.

Према његовим ријечима, биће инсистирано на томе да се поштују уставни капацитети Републике Српске, да на темељу изборних резултата постоји адекватна заступљеност Српске на нивоу заједничких институција и да се поштује воља бирача из Српске.

– На политичкој сцени је, с једне стране, моделирање негирања уставног капацитета Републике Српске, а с друге стране ту су и подобни Срба који би могли да толеришу овакве политичке ситуације – рекао је Кошарац.

Он је навео да неће бити толерисане овакве девијантне политичке појаве, већ да ће се инсистирати да у складу са Уставом и законима спријече овакве политичке ситуације.

Кошарац је указао на чињеницу да СДА кочи процес конституисања заједничких органа у чему имају подршку дијела међународне заједнице, те свакодневно производи неке нове услове које никада до сада у политичкој пракси нису били присутни на нивоу заједничких институција.

– Та потреба да наставе узурпацију БиХ им је неопходна- Жалосна је чињеница да то пролази поред оних који сједе у институцијама БиХ, а долазе из Републике Српске – СДС и ПДП – који очигледно јесу партнери такве политике на заједничком нивоу – нагласио је Кошарац.

Он је нагласио да оваква ситуација највише дестабилизују институције БиХ и саму БиХ.

– Ако СДА хоће тако да настави, ми немамо ништа против да будемо партнери у томе. Али, јасно је да заједнички ниво БиХ успорава развој Републике Српске, да је ограничава и производи такве политичке односе да нећемо више на тај начин да се бавимо заједничким институцијама, него ћемо своје капацитете усмјерити на демократском, финансијском, економском и привреденом развоју Републике Српске – истакао је Кошарац.

Архива