Цвијановић – Брнабић: У Српској наредне године 500 дигиталних учионица

26.07.2019 Актуелно

 

Цвијановићева је захвалила Брнабићевој за напоре уложене у унапређење сарадње Српске и Србије.

– Данас је та сарадња конкретна, даје ефекте. Србија је оставила траг у свакој општини у Републици Српској – истакла је она на конференцији за медије након састанка.

Цвијановићева је навела да је много добрих рјешења у Србији на које Српска може да се угледа.

Подсјетила је да Република Српска покреће реформу високог образовања и да је искуство Србије у области дигитализације веома битно за њу.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да ће Србија све знање које има у области дигитализације и технологија да пренесе Републици Српској, те да је у оквиру тога и помоћ да се у Српској уведе 500 дигиталних учионица.

– Све оно што смо видели да функционише у Србији у последње две до три године, желимо да дамо као знање и подршку Републици Српској – рекла је Брнабићева након састанка у Влади Србије у Београду са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић.

Она је рекла да сарадња између Републике Српске и Србије не би требало да буде више само инфраструктурна /путеви, мостови, школе, вртићи, домови здравља и културе/, него би требало да то пређе и у домен знања и свега онога што је Србија увела као иновацију.

Брнабићева је додала да је Србија по томе све више препознатљива и да дигитализација даје резултате, што ће утицати на њену будућност, економију и останак младих.

Цвијановићева је захвалила Брнабићевој за велико ангажовање које као премијер Србије улаже у унапређење односа Србије и Републике Српске, свим институцијама и члановима Владе Србије, као и предсједнику Србије Александру Вучићу који је, како је истакла, већ неколико година инсистирао да сарадња Србије и Републике Српске поприми конкретне и мјерљиве резултате.

– Након неколико година данас можемо да кажемо да је ова сарадња конкретна, да су резултати мјерљиви и да данас даје своје пуне ефекте – истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Србија је коначно постигла циљ да својим финансијским средствима и подршком различитим пројектима остави траг у свакој општини у Републици Српској.

Она је напоменула да је више од 30 милина евра Србија уложила у конкретне, идентификоване и јасне пројекте који су долазили као захтјеви из општина у Републици Српској и у сарадњи са Владом Српске.

Цвијановићева је навела да се то односи на читав низ пројеката, односно школа, вртића, болница, домова здравља, културе и свега што су кандидовале локалне заједнице Српске.

– Вјерујем да ће и ова фаза наше сарадње бити плодоносна и служити на добробит Републике Српске, али да ће и Србији дати нови подстрек да са нама ради и настави радити у будућности – нагласила је Цвијановићева.

Састанку је присуствовао и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

Архива