Џаферовић и Комшић желе да угрозе пројекат од виталног интереса за Српску

17.07.2019 Актуелно

 

Додик је оцијенио веома штетном по виталне интересе Српске изјаву која се тиче проглашења закључка о прихватању званичног става БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, а који је без консензуса усвојен на сједници Предсједништва БиХ.

– Закључак проглашавам веома штетним по виталне интересе Српске и позивам посланике Народне скупштине Републике Српске да двотрећинском већином подрже овај проглас. Као српски члан Предсједништва гласао сам против ове одлуке јер сматрам да је деструктивна по виталне интересе Српске – навео је Додик.

Он је у изјави која је дио материјала достављеног Народној скупштини Републике Српске уочи сутрашње посебне сједнице на којој ће бити разматран његов став да је овим питањем нарушен витални национални интерес Републике, поручио да Српска није за парцијална и дневнополитичка рјешења спорних питања са сусједима, поготово када је у питању граница.

– Издвајање као спорног само питања изградње моста Комарна-Пељешац који се налази на територији Хрватске, а занемаривање других питања као што је граница код Костајнице, те питања границе са Србијом и других не доприносе развијању добросусједских односа и наносе штету БиХ и њеним ентитетима – сматра Додик.

Додик је навео да је рјешавање питања која су по мишљењу неких странака или у овом случају два преостала члана Предсједништва спорна на начин да се доноси закључак којим се захтијева да се стопира пројекат који финансира Европска унија, а гради кинеска фирма изабрана на тендеру у сусједној држави је понашање које штети угледу БиХ и њеним интересима.

– Ако се сматрало да је угрожен интерес БиХ, требало је поступати прије него што је почела изградња моста, а не сада када је мост у другој фази изградње – нагласио је Додик.

Он је напоменуо да се Република Српска понаша одговорно и да јој није циљ наношење штете и блокирање пројеката, а самим тим наношење штете сусједним државама, извођачу радова и финансијеру без икакве користи за Српску и БиХ.

– Доношење овог закључка за који су гласали чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић на исти дан када је потисан споразум о градњи моста на Сави код Градишке указује да штета која се жели произвести није само за Хрватску, већ се индиректно жели угрозити пројекат поменутог моста који је од виталног интереса за Српску – истакао је Додик.

Он је нагласио да је та одлука веома штетна по витални интерес Републике Српске и позвао посланике у Народној скупштини Српске да ову изјаву о проглашењу потврде двотрећинском већином да оспорени закључак Предсједништва БиХ не би ступио на снагу.

Архива