Додик: Увијек ћу штитити витални интерес Српске

18.07.2019 Актуелно

– Народна скупштина је мјесто наше заштите, а не институције БиХ. Први пут користим право заштите виталног ентитетског интереса и увијек ћу га користити ако буде угрожен – поручио је Додик у уводном обраћању сједнице на којој ће бити разматран Приједлог одлуке о потврђивању његове изјаве по којој је закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва, веома штетан по виталне интересе Српске.

Он је своје данашње обраћање почео цитирањем члана Устава БиХ према којем члан Предсједништва који није сагласан са неком одлуком Предсједништва може да изјави да је она штетна по виталне интересе ентитета за територију са које је изабран, под условом да то учини у року од три дана од њеног усвајања.

– Таква одлука се одмах упућује Народној скупштини Републике Српске, ако је такву изјаву дао члан са те територије. Ако је та изјава потврђена двотрећинском већином у року од десет дана по упућивању, оспорена одлука Предсједништва БиХ неће ступити на снагу – навео је Додик.

Народна скупштина Републике Српске (Фото: РТРС)
Народна скупштина Републике Српске (Фото: РТРС)

Он је подсјетио да је ову уставну одредбу већ користио српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић када је раније прегласаван.

Додик је поручио да се, примјењујући ову уставну одредбу, исказује и потврђује воља за поштовањем Дејтонског мировног споразума и залагање за БиХ као заједницу два ентитета и три конститутивна народа, онако како и пише у Уставу БиХ, а не у одлукама ОХР-а и Уставног суда БиХ као инструмената кршења и прекрајања Дејтонског споразума.

– БиХ је настала на основу Дејтонског мировног споразума, уз неколико кључних одредаба Устава БиХ које подразумијевају договор ентитета и представника конститутивних народа – рекао је Додик.

Он је појаснио да су у Устав БиХ уграђени механизми заштите права ентитета и народа, попут ентитетског гласања у Представничком дому, састава Вијећа народа по пет представника конститутивних народа и гласања по националним клубовима, сразмјерне заступљености припадника конститутивних народа и са територије ентитета у Савјету министара на нивоу БиХ.

– Један од тих механизама је и супротстављање чланова Предсједништва БиХ одлукама донесеним прегласавањем од друга два члана, као штетним по витални интерес ентитета. То се разликује у односу на механизам заштите виталног националног интереса Срба, Бошњака и Хрвата у Парламентаној скупштини. Ови појмови се често бркају, па се све подводи под заштиту виталног националног интереса, што није тачно – навео је Додик.

Он је рекао да је предмет данашње расправе заштита виталног интереса ентитета – Републике Српске, а не заштита виталног националног интереса.

– БиХ је успостављена мировним споразумом и његовим анексима, а може постојати и опстати на основу договора. Све што је наметнуто, донесено прегласавањем, уз подвале и преваре високих предстваника, није трајно. Требало би да сви то имају у виду – и представници народа и представници међународне заједнице – напоменуо је Додик.

Он је подсјетио да према Уставу БиХ Предсједништво БиХ има надлежност за вођење спољне политике, али у случају када једног члана Предсједништва прегласају друга два, посљедњу ријеч имају ентитети и њихове скупштине.

– Зато је БиХ заједница ентитета, а не унитарна држава – нагласио је Додик.

Он је констатовао да Народна скупштина Републике Српске неспорно има прописану и дефинисану уставну надлежност и специфичну улогу у доношењу одлука, односно утврђивању званичних ставова БиХ.

– То значи да се нити једна одлука која је донесена прегласавањем и о којој је покренут поступак заштите виталног интереса ентитета не може сматрати усвојеном и коначном све док се не заврши процедура прописана Уставом БиХ, а која подразумијева изјашњење Народне скупштине Републике Српске о изјави члана Предсједништва из Републике Српске – додао је Додик.

Он је појаснио да будући да се као српски члан Предсједништва није могао сложити са закључком који су прегласавањем усвојила друга два члана, одлучио да Народној скупштини Српске упути изјаву да доношење закључка Предсједништва БиХ којим је оспорена изградња моста Комарна-Пељешац у Хрватској гласовима Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, на дан када је потписан споразум о градњи моста на Сави код Градишке, указује да штета која се жели произвести није само усмјерена на Хрватску, већ се индиректно жели угрозити поменути пројекат који је од виталног интереса за Српску.

– Изградња моста код Градишке у Републици Српској је од посебног виталног интереса за Републику Српску, али и за БиХ, имајући у виду да се ради о једном од најзначајнијих граничних прелаза према Хрватској и Европској унији, преко кога се одвија скоро половина прекограничне размјене и врло важне путничке комуникације. Политичке игре и подметање која су усмјерена на покушаје да се представи да српски члан Предсједништва подрива интересе БиХ и штети њеним правима су депласирани, док суштински проблем подривања суверенитета БиХ лежи превасходно у доношењу одлука прегласавањем, занемаривању интереса једног, па чак и два од три конститутивна народа у БиХ – нагласио је Додик.

Он је истакао да, према ставовима међународне заједнице и Европске уније, као и свом до сада поднесеном документацијом, излаз на отворено море, односно право на приступ мору у складу са међународним конвенцијама неће бити ускраћено изградњом овог моста јер се он гради 500 метара од привремене линије разграничења, а и његови су габарити такви да ту сметњу неће представљати.

– Они који говоре да ће Република Српска и њена Народна скупштина оспоравањем овог закључка нанијети штету БиХ и умањити или оспорити права која јој у складу са међународним конвенцијама припадају, нису узели у обзир неозбиљност и неодговоран приступ два члана Предсједништва БиХ који доносе овакве одлуке не водећи рачуна о стварним интересима земље коју представљају. Заправо је у питању потреба да се спријечи политичка злоупотреба чињенице да је БиХ поморска земља која има приступ мору. Већ је раније утврђено да ће и када се мост изгради, пловила из БиХ моћи приступити мору, јер је обезбијеђен неометан приступ унутрашњим морским водама и територијалном мору – каже редсједавајући Предсједнишва БиХ.

Нема ни среће ни напретка ни за кога у БиХ као тронационалној земљи, каже Додик, ако се покушавају наметати одлуке политичких представника једног народа другим народима. Годинама су то чинили високи представници и ОХР испуњавајући жеље бошњачких структура за стварањем унитарне БиХ.- Приближавамо се тридесетој годишњици завршетка рата у БиХ, а живимо у сталном трвењу и покушајима мајоризације Бошњака над Србима и Хрватима. Замислите сада Европу 1975. године и степену сарадње и интеграција коју је остваривала тридесет године од завршетка другог свјетског рата, у односу на садашњу БиХ и пријетње ратом и производњом оружја „за не дај боже“, као каже Бакир Изетбеговић. Неостварени ратни циљеви Алије Изетбеговића одавно прокламовани његовом Исламском декларацијом, потврђује и констатација бившег реиса Исламске заједнице Мустафе Церића, да су „сви народи распадом Југославије добили своје државе, осим Бошњака“ – истиче Додик.

То значи, додаје он, да за Бошњаке Дејтонска БиХ није прихватљива, већ сталним дјеловањем треба отимати надлежности Републици Српској и неуставно преносити на ниво БиХ, истовремено одузимајући право на равноправност Хрватима у Федерацији БиХ која је првобитно настала као Муслиманско-Хрватска Федерација на паритетном одлучивању.

– Прошла су времена наметања бошњачке истине о грађанском рату у БиХ, а да сви остали морају да ћуте. Нема више ћутања, јер вријеме пролази због нечије блиндиране памети која још живи у прошлом рату, призивајући нове сукобе. БиХ може постојати и опстати као дејтонска творевина или је неће бити. Чини се да сваким даном уз дјеловање бошњачких представника и политичког Сарајева, БиХ иде ка неповратном путу престанка. Притом рата неће бити, али неће бити ни БиХ, ако изборни побједници и легитимни представници Срба и Хрвата не буду у могућности проводити демократску вољу та два народа – нагласио је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је на крају излагања позвао народне посланике да потврде његову изјаву да је закључак Пресједништва штетан по витални интерес Републике Српске, чиме ће, како је нагласио, бити спријечено ступање на снагу оспореног Закључка Предсједиштва БиХ.

Архива