Додик открива план у случају да СМ буде формиран без легитимних представника Српске

31.07.2019 Актуелно

Прошли пут политичко Сарајево изабрало је мањину из Српске да формира власт на нивоу БиХ. Изабере ли поново опозицију из Српске за свог партнера, што Додик оцјењује као реално тешко, изабраће, каже, драстичну мањину, али и направити акт о распаду БиХ. Поручује, доста је непоштовања воље српског народа.

– Или ћете се договарати са релевантним представницима српског народа који су у овом тренутку конституисани скупштинској већини, Влади или ћете имати то што тражите. Оно што ћемо ми учинити, је да ћемо прво донијети одлуке, а све већ имамо припремљено. Ми ћемо то донијети у току ноћи и прекинућемо систем индиректног опорезивања – каже Додик.

Дио мјера које Додик има у плану, ако СНСД, као изборни побједник у Српској, не буде партнер у формирању Савјета министара, открива у интервјуу.

Све су, каже, дио реалног сценарија, јер они који сада сједе у Савјету министара, годинама не раде у интересу Српске. Примјер је одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори. Додик подсјећа да је Предсједништво БиХ још у марту донијело одлуку да се затражи од Хрватске да одустане од те локације, а министар Мирко Шаровић је, истиче, тек сада то питање, и то из политичких разлога, ставио на дневни ред.

– Сад се он нашао да говори у покушају да се политички обрачуна са Републиком Српском. Није више важна прича о Пељешком мосту. НСРС је донијела одлуку, ја сам био иницијатор, али с ким се ви обрачунавате око тога? Са НСРС? Па више од двије трећине посланика је гласало – каже Додик.

Још један доказ да је БиХ нефункционална и неодржива је и то што би, усљед неформирања Савјета министара, Денис Звиздић од 6. августа требало да буде на двије функције, у извршној и законодавној власти.

– Како је могуће да човјек буде предсједавајући Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ? Па гдје то има? А мени кажу да сам диктатор и кажу ми да је овдје диктатура, режим. Шта је то тамо? Да ли се то може објаснити либерално-демократском свијету? – пита Додик.

БиХ је неконтролисана у свом кретању, категоричан је Додик. Грађанима у Српској, гарантује мир и позива их да, када дође вријеме за то, подрже одлуку Народне скупштине, обаве своју грађанску дужност и изађу на референдум.

Погледајте комплетан ИНТЕРВЈУ са српским чланом Предсједништва БиХ.

Архива